Så många fick ekonomiskt bistånd i Storuman och i länet i december

Storumans kommun Ekonomiskt bistånd

Andelen vuxna med ekonomiskt bistånd i Storumans kommun låg i stort sett stilla i december, och är nu 0,8 procent, enligt den senaste, preliminära statistiken från Socialstyrelsen.

Totalt fick 44 personer i Storumans kommun ekonomiskt bistånd stöd under december, vilket alltså motsvarar 0,8 procent av den vuxna befolkningen. Det är en ökning med 0,1 procentenheter från månaden innan, vilket motsvarar två personer. I Västerbotten som helhet var andelen 0,9 procent, vilket är ungefär samma nivå som månaden innan.

Grafen bygger på kommunernas egenrapporterade uppgifter. Kraftiga avvikelser kan bero på felrapportering.
När uppgifter saknas från en kommun, har den skattats baserat på tidigare data, för underlag till länssiffran samma månad.

I riket som helhet var andelen mottagare av ekonomiskt bistånd i den vuxna befolkningen i stort sett oförändrad, på 1,3 procent.

Jämfört med andra kommuner i hela landet är andelen biståndstagare i Storuman förhållandevis låg. Landets högsta nivåer finns i Filipstads kommun, med 3,3 procent, och de lägsta i Olofströms kommun, Pajala kommun, Solna kommun och Vellinge kommun, med 0,2 procent.

Bland kommunerna i Västerbotten ökade andelen mottagare av ekonomiskt bistånd förra månaden i fem, och minskade i tre (Bjurholm, Malå och Åsele). Lycksele har högst andel biståndstagare i länet, Robertsfors har lägst.

KommunAndelFörändring (1 mån)
Bjurholm1,0 %−0,1
Dorotea1,4 %+0,2
Lycksele1,6 %0,0
Malå1,1 %−0,1
Nordmaling1,0 %0,0
Norsjö0,7 %+0,1
Robertsfors0,5 %0,0
Skellefteå1,0 %0,0
Sorsele1,1 %0,0
Storuman0,8 %+0,1
Umeå0,9 %0,0
Vilhelmina1,1 %0,0
Vindeln0,9 %+0,1
Vännäs0,8 %+0,1
Åsele0,7 %−0,3

Av biståndstagarna i Storumans kommun var förra månaden 20 kvinnor och 24 män.

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.