Lägst andel biståndstagare i Degerfors på tre år

Degerfors kommun Ekonomiskt bistånd

Degerfors kommun hade i november den lägsta andelen vuxna invånare med ekonomiskt bistånd på tre år, sedan juli 2018. Andelen biståndstagare var 2,6 procent, visar den senaste, preliminära statistiken från Socialstyrelsen.

Totalt fick 253 personer i Degerfors kommun ekonomiskt bistånd stöd under november, vilket alltså motsvarar 2,6 procent av den vuxna befolkningen. Det är en minskning med 0,2 procentenheter från månaden innan, vilket motsvarar 15 personer. Sedan samma månad förra året innebär det en minskning med 0,3 procentenheter. I Örebro län som helhet var andelen 1,5 procent, vilket är ungefär samma nivå som månaden innan.

Grafen bygger på kommunernas egenrapporterade uppgifter. Kraftiga avvikelser kan bero på felrapportering.
När uppgifter saknas från en kommun, har den skattats baserat på tidigare data, för underlag till länssiffran samma månad.

I riket som helhet var andelen mottagare av ekonomiskt bistånd i den vuxna befolkningen i stort sett oförändrad, på 1,3 procent.

Jämfört med andra kommuner i hela landet är andelen biståndstagare i Degerfors förhållandevis hög. Landets högsta nivåer finns i Filipstads kommun, med 3,3 procent, och de lägsta i Olofströms kommun, Pajala kommun, Solna kommun och Vellinge kommun, med 0,2 procent.

Bland kommunerna i Örebro län ökade andelen mottagare av ekonomiskt bistånd förra månaden i tre (Kumla, Lekeberg och Ljusnarsberg), och minskade i fem. Degerfors har högst andel biståndstagare i länet, Laxå har lägst.

KommunAndelFörändring (1 mån)
Askersund0,8 %0,0
Degerfors2,6 %−0,2
Hallsberg0,9 %−0,1
Hällefors2,2 %−0,1
Karlskoga1,5 %0,0
Kumla1,2 %+0,1
Laxå0,5 %−0,1
Lekeberg1,0 %+0,1
Lindesberg1,5 %−0,1
Ljusnarsberg1,7 %+0,1
Nora1,5 %0,0
Örebro1,6 %0,0

Av biståndstagarna i Degerfors kommun var förra månaden 124 kvinnor och 129 män.

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.