Två har lämnat kommunfullmäktige i Markaryd– fler hoppar av i länet

Markaryds kommun Politik
Genrebild från sessionssalen i Karlstad
Martin Olsson, Newsworthy

Två ledamöter har hittills hoppat av sitt uppdrag i kommunfullmäktige i Markaryd – vilket är en fler än vid samma tid efter valet 2018. I Kronobergs län som helhet har antalet avhopp ökat.

Sex månader efter valdagen har 453 kommunpolitiker lämnat sina uppdrag runt om i landet, vilket är ungefär lika många som vid motsvarande tidpunkt förra mandatperioden. Flest avhopp, sett till antal platser, har skett i Miljöpartiet. Partiet har totalt 309 mandat i kommunfullmäktigeförsamlingar och 19 politiker har lämnat.

I Markaryds kommun har hittills två ledamöter lämnat kommunfullmäktige – vilket är en fler än vid samma tid förra mandatperioden. Sett till fullmäktiges storlek är kommunen den som haft näst störst omsättning i Kronobergs län hittills.

Moderaterna har tappat två ledamöter. Senast lämnade Joanna Larsen (M) fullmäktige i december. Hon ersattes då av Carina Gunnarsson.

Avgångna ledamöter i kommunfullmäktige i Markaryd
Avgången ledamotPartiDatumErsättare
Elias OlssonModeraterna2022-10-27Tindra Dahlström
Joanna LarsenModeraterna2022-12-21Carina Gunnarsson

Under hela förra mandatperioden lämnade sex ledamöter fullmäktige i Markaryds kommun, som då precis som nu består av 35 platser.

Oftast personliga orsaker bakom avhopp

Undersökningar av tidigare mandatperioders avhoppare visar att det oftast är personliga skäl som ligger bakom avhoppen. Människor flyttar, lämnar på grund av arbets- och familjeförhålladen: hälsa, arbets- och familjeförhållanden och flytt från kommunen. Politiska skäl förekommer också, men inte lika ofta.

Avhopparna i kommun- och regionfullmäktige är historiskt sett oftare kvinnor än män, oftare yngre än äldre. Hittills i riket har andelen kvinnor minskat något och medelåldern sänkts i kommunfullmäktigeförsamlingarna. I Markaryd har antalet kvinnor i kommunfullmäktige ökat från 18 till 19 och kvinnorna fortsätter att besätta de flesta platserna i församlingen. Medelåldern har minskat något.

13 avhopp från kommunfullmäktige i Kronobergs län

Totalt i Kronobergs län har 13 personer lämnat kommunfullmäktige, vilket är fler än under motsvarande tid efter förra valet (tolv avhopp). Under hela förra mandatperioden lämnade 72 personer sina poster. Flest avhopp sedan valet, i relation till fullmäktiges storlek, har skett i Ljungby kommun. Moderaterna är det parti där flest ledamöter avgått i länet – sex personer har lämnat sina fullmäktigeplatser för partiet hittills.

Avgångna ledamöter per dag
Ladda ner i fler format
Avhopp per kommun i Kronobergs län
KommunAntal avgångna ledamöterPlatser i fullmäktigeTomma stolar
Alvesta149
Lessebo135
Ljungby349
Markaryd235
Tingsryd141
Uppvidinge135
Växjö361
Älmhult141

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.