Två har lämnat kommunfullmäktige i Lycksele– färre hoppar av i länet

Lycksele kommun Politik
Genrebild från sessionssalen i Karlstad
Martin Olsson, Newsworthy

Två ledamöter har hittills hoppat av sitt uppdrag i kommunfullmäktige i Lycksele – vilket är en fler än vid samma tid efter valet 2018. I Västerbottens län som helhet har antalet avhopp minskat.

Sex månader efter valdagen har 453 kommunpolitiker lämnat sina uppdrag runt om i landet, vilket är ungefär lika många som vid motsvarande tidpunkt förra mandatperioden. Flest avhopp, sett till antal platser, har skett i Miljöpartiet. Partiet har totalt 309 mandat i kommunfullmäktigeförsamlingar och 19 politiker har lämnat.

I Lycksele kommun har hittills två ledamöter lämnat kommunfullmäktige – vilket är en fler än vid samma tid förra mandatperioden.

Moderaterna har tappat två ledamöter. Senast lämnade Christer Hedlund (M) fullmäktige i mars. Han ersattes då av Anders Kyrk. Redan efter valet stod en av Sverigedemokraternas stolar tomma när det inte fanns kandidater nog.

Avgångna ledamöter i kommunfullmäktige i Lycksele
Avgången ledamotPartiDatumErsättare
Elisabeth RahmModeraterna2022-12-16Ewa Stuge
Christer HedlundModeraterna2023-03-10Anders Kyrk

Under hela förra mandatperioden lämnade fem ledamöter fullmäktige i Lycksele kommun, som då precis som nu består av 31 platser.

Oftast personliga orsaker bakom avhopp

Undersökningar av tidigare mandatperioders avhoppare visar att det oftast är personliga skäl som ligger bakom avhoppen. Människor flyttar, lämnar på grund av arbets- och familjeförhålladen: hälsa, arbets- och familjeförhållanden och flytt från kommunen. Politiska skäl förekommer också, men inte lika ofta.

Avhopparna i kommun- och regionfullmäktige är historiskt sett oftare kvinnor än män, oftare yngre än äldre. Hittills i riket har andelen kvinnor minskat något och medelåldern höjts i kommunfullmäktigeförsamlingarna. I Lycksele är könsfördelningen densamma som direkt efter valet. Medelåldern har ökat något.

17 avhopp från kommunfullmäktige i Västerbottens län

Totalt i Västerbottens län har 17 personer lämnat kommunfullmäktige, vilket är färre än under motsvarande tid efter förra valet (18 avhopp). Under hela förra mandatperioden lämnade 115 personer sina poster. Flest avhopp sedan valet, i relation till fullmäktiges storlek, har skett i Malå kommun. Centerpartiet, Moderaterna och Socialdemokraterna är de partier där flest ledamöter avgått i länet – tre personer har lämnat sina fullmäktigeplatser för partierna hittills.

Avgångna ledamöter per dag
Ladda ner i fler format
Avhopp per kommun i Västerbottens län
KommunAntal avgångna ledamöterPlatser i fullmäktigeTomma stolar
Bjurholm021
Dorotea0253
Lycksele2311
Malå325
Nordmaling0312
Norsjö127
Robertsfors031
Skellefteå265
Sorsele0211
Storuman031
Umeå565
Vilhelmina127
Vindeln1311
Vännäs131
Åsele125

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.