Hit är vi på väg – unik kartläggning av På Spårets alla resmål

Sverige
På Spårets domare Fredrik Lindström och programledare Kristian Luuk.
Bo Håkansson, SVT

När Stockholm dök upp i semifinalen förra veckan gick huvudstaden upp i ensam ledning som det mest besökta resmålet i På Spårets historia. Men det finns fortfarande en kommun som har haft lika många besök. Det visar Newsworthys kartläggning av över tusen destinationer.

På fredags inleds den 1 068:e resan när På Spårets finalomgång sänds. 421 gånger har resan gått inom Sverige och totalt har 162 olika svenska resmål i 150 olika kommuner besökts. Och det är som sagt Stockholm som tronar högst upp med flest besök – åtta stycken – tätt följd av Göteborg och Malmö med sju besök var. Men tittar på man på vilka kommuner som resan oftast går till seglar Jönköping upp på delad förstaplats: förutom fyra resor till själva staden har programmet stannat i Gränna tre gånger och i Huskvarna en gång.

Samtidigt finns det vita fläckar. Till exempel Dalsland har bara besökts två gånger – och båda gångerna stannade tåget i Åmål. Totalt 140 kommuner har aldrig fått ett besök och de största vita fläckarna finns i Norrlands inland. Utgår man från SCB:s tätortsregister har Hemavan/Bïerke i Storumans kommun varit längst ifrån att vara med i På Spåret. Därifrån är det 130 kilometer fågelvägen till Arjeplog, som var resmål i mars 1990.

Amerikansk dominans

Till en början gick alla resor i På Spåret till svenska destinationer. Efter några säsonger vidgades horisonten – först till Norden, sedan till resten av Europa och sedan vidare ut i världen. Det överlägset mest representerade landet är USA, med 75 resor. De senaste åren har amerikanska städer varit resmål fyra gånger per säsong. Näst flest resor har gått till Storbritannien följt av Italien, Tyskland, Spanien och Frankrike och våra nordiska grannar.

– Att vi reser för lite i Sydamerika eller i Asien jämfört med USA är en kritik som har kommit. Att vi ofta reser i USA har att göra med att det går att få bra bredd på frågorna och musiken. Man kan tycka olika om det, men vi har en väldigt amerikansk populärkultur i Sverige. Det är ett land som vår publik kan mer om än om till exempel Azerbajdzjan eller Somalia, säger Martin Sundborn, producent.

De mest besökta platserna i Sverige
Resmål Antal besök
Stockholm 8
Göteborg 7
Malmö 7
Halmstad 6
Uppsala 6
Visby 6
Örebro 6
Gävle 5
Helsingborg 5
Kalmar 5
Karlstad 5
Linköping 5
Luleå 5
Lund 5
Norrköping 5
Piteå 5
Skellefteå 5
Sundsvall 5
Trollhättan 5
Umeå 5
Västerås 5
Östersund 5
De mest besökta platserna i Europa
Resmål Antal besök
Berlin 6
Köpenhamn 6
London 6
Oslo 6
Paris 6
Aten 5
Barcelona 5
Budapest 5
Dublin 5
Edinburgh 5
Helsingfors 5
Istanbul 5
Madrid 5
München 5
Prag 5

Vi räknar Istanbul till Europa.

De mest besökta platserna i resten av världen
Resmål Antal besök
New York 5
San Francisco 5
Bangkok 4
Bombay 4
Boston 4
Buenos Aires 4
Chicago 4
Havanna 4
Kairo 4
Los Angeles 4
Mexico City 4
Tokyo 4
Washington D.C. 4

Metod

Newsworthy har utgått från Wikipedias lista över samtliga avsnitt och resmål. Där saknas uppgift om resmålen i 25 program, dessa har vi tittat igenom för att kunna utgå från komplett data.

Vi räknar här in resorna i julprogrammet 2016, som var fyra till antalet, trots att programmet inte ingick i ordinarie tävling.

Vi räknar också bara destinationer på själva resorna och inte i övriga delmoment, som Närmast vinner eller Holmes & Watson.

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.