På Spårets kärlek till Jönköping – hit är vi oftast på väg

Jönköpings kommun Tv
På Spårets domare Fredrik Lindström och programledare Kristian Luuk.
Bo Håkansson, SVT

I över 30 säsonger har På Spåret rest till svenska städer på fredagskvällarna. Och Jönköping är den kommun som besökts mest. Det visar Newsworthys unika kartläggning av över tusen destinationer.

På fredags inleds den 1068:e resan när På Spårets finalomgång sänds. 421 gånger har resan gått till Sverige och totalt har 162 olika svenska resmål i 150 olika kommuner besökts.

Och Jönköpings kommun är den mest besökta kommunen i landet. Inte mindre än åtta gånger har resan slutat vid resmål i kommunen. Förutom Jönköping, som varit slutmålet fyra gånger, har resan också gått till Gränna (tre gånger) och Huskvarna (en gång). Senast kommunen figurerade i På Spåret-sammanhang var för åtta säsonger sedan, i december 2014 och det är inte omöjligt att det snart är dags för en återkomst.

Alla resor till Jönköpings kommun i På Spåret hittills
ResmålSändningsdatumProgramledareLag 1Lag 2
Jönköping1988Ingvar OldsbergBjörn Hellberg, Bengt Grive och Mats StrandbergLars Widding, Fillie Lyckow och Hans Dahlberg
Gränna1991Ingvar OldsbergLasse Brandeby, Malena Ivarsson och C-H HermanssonLennart Hoa-Hoa Dahlgren, Thomas Wernerson och Margareta Söderström
Jönköping1996Ingvar OldsbergCamilla Henemark och Bo HolmströmBengt Järnblad och Ma Oftedal
Huskvarna2001Ingvar OldsbergCamilla Henemark och Siewert ÖholmAgneta Bolme Börjefors och Adde Malmberg
Jönköping2008Ingvar OldsbergGöran Hägg och Caroline af UgglasAnne Lundberg och Johan Wester
Gränna2009Ingvar OldsbergMari Jungstedt och Rickard OlssonLisa Syrén och Johan Wester
Gränna2013Kristian LuukMartina Thun och Ulf DanielssonHelen Alfredsson och Christian Olsson
Jönköping2014Kristian LuukMartina Thun och Ulf DanielssonJason Diakité och Lina Thomsgård

– Det är många parametrar som väger in när vi bestämmer resmålen, säger Martin Sundborn, som är producent för På Spåret och fortsätter:

– En sådan är när vi var där senast. Det är inte så att vi återvänder till till exempel Växjö om vi var där för två år sedan – däremot kanske vi tillåter oss att komma tillbaka efter fem år. Sedan återvänder vi nog till större städer – som Stockholm, Malmö, Göteborg, New York och London, oftare. Vi försöker också hitta städer vi inte har varit i tidigare.

Bland de svenska resmål som varit med mer än en gång har det i snitt dröjt nio säsonger innan de återkommer, även om en del resmål återkommit betydligt oftare än så.

– Vi vill ju att deltagarna och tittarna ska kunna gissa rätt via ledtrådarna, det behöver finnas allmän kunskap om stället. Sedan ska vi kunna producera tre frågefilmer och då blir det kanske oftare lite större orter.

Den befolkningsmässigt minsta plats som besökts är Sandhamn, som enligt SCB hade 109 invånare 2020. Abisko, som enligt SCB har ytterligare ett femtiotal invånare, har också varit resmål.

– Det är kanske orättvist mot större orter, men det är orter som lever i folks medvetande. Det kanske går att hitta fler småorter som vi borde göra frågor av.

Till Jönköpings län har På Spåret rest 19 gånger, fördelat på nio resmål i sju kommuner. Aneby, Gislaved, Habo, Mullsjö, Sävsjö och Vaggeryd har ännu inte besökts. Jönköpings län tillhör varken de mest eller minst besökta länen i landet.

Resmål i Jönköpings län i På Spåret hittills
ResmålAntal besökSenaste besök
Jönköping42014
Gränna32013
Vetlanda32016
Eksjö22010
Tranås22006
Värnamo22008
Gnosjö12021
Huskvarna12001
Nässjö12003

Stockholm – och Jönköping – i topp

Stockholm gick i och med förra veckans semifinal upp i topp som det mest besökta resmålet i På Spåret med sina åtta resor – följt av storstäderna Göteborg och Malmö på sju.

Men tittar man på vilka kommuner resan oftast går till seglar Jönköping upp på delad förstaplats: förutom fyra resor till själva Jönköping har programmet stannat i Gränna tre gånger och i Huskvarna en gång.

140 kommuner har aldrig besökts, och de största vita fläckarna finns i Norrlands inland. Utgår man från SCB:s tätortsregister har Hemavan/Bierke i Storumans kommun varit längst ifrån att vara med i På Spåret. Därifrån är det 130 kilometer fågelvägen till Arjeplog, som var resmål i mars 1990.

Amerikansk dominans

Till en början gick alla resor i På Spåret till svenska destinationer. Efter några säsonger vidgades horisonten – först till Norden, sedan till resten av Europa och sedan vidare ut i världen. Det överlägset mest representerade landet är USA, med 75 resor. De senaste åren har amerikanska städer varit resmål fyra gånger per säsong. Näst flest resor har gått till Storbritannien följt av Italien, Tyskland, Spanien och Frankrike och våra nordiska grannar.

– Att vi reser för lite i Sydamerika eller i Asien jämfört med USA är en kritik som har kommit. Att vi ofta reser i USA har att göra med att det går att få bra bredd på frågorna och musiken. Man kan tycka olika om det, men vi har en väldigt amerikansk populärkultur i Sverige. Det är ett land som vår publik kan mer om än om till exempel Azerbjadjan eller Somalia, säger Martin Sundborn.

De mest besökta platserna i Sverige
ResmålAntal besök
Stockholm8
Göteborg7
Malmö7
Halmstad6
Uppsala6
Visby6
Örebro6
Gävle5
Helsingborg5
Kalmar5
Karlstad5
Linköping5
Luleå5
Lund5
Norrköping5
Piteå5
Skellefteå5
Sundsvall5
Trollhättan5
Umeå5
Västerås5
Östersund5
De mest besökta platserna i Europa
ResmålAntal besök
Berlin6
Köpenhamn6
London6
Oslo6
Paris6
Aten5
Barcelona5
Budapest5
Dublin5
Edinburgh5
Helsingfors5
Istanbul5
Madrid5
München5
Prag5

Vi räknar Istanbul till Europa.

De mest besökta platserna i resten av världen
ResmålAntal besök
New York5
San Francisco5
Bangkok4
Bombay4
Boston4
Buenos Aires4
Chicago4
Havanna4
Kairo4
Los Angeles4
Mexico City4
Tokyo4
Washington D.C.4

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.