Flera ovanliga hundnamn i toppen i Ljusdal

Ljusdals kommun Husdjur
Hund i snö
howling red, Unsplash

Molly är det vanligaste hundnamnet i Ljusdals kommun, precis som i riket som helhet, enligt färsk data från Jordbruksverket. Molly är just nu det vanligaste hundnamnet i landets samtliga 21 län, och ohotat populärast i landet.

På listan över Ljusdals kommuns 23 vanligaste hundnamn sticker några ut som märkbart vanligare här, än i landet som stort: Boss, Atlas, Dino, Loke och Buster förekommer alla mer frekvent i Ljusdal jämfört med hela landet.

Sju namn har klättrat i popularitet i kommunen det senaste året: Bosse, Sally, Luna, Doris, Rocky, Dino och Max, och fyra namn har dalat: Ronja, Nova, Charlie och Alice.

RangordningNamnAntal hundar
1Molly25
2Sigge24
3Bella22
4Ludde20
5Bosse↑18
6Atlas☆15
Maja15
8Sally↑13
Luna↑13
Bamse13
Doris↑13
Selma13
13Ronja↓12
Nova↓12
Boss☆12
Charlie↓12
17Stella11
18Buster☆10
Alice↓10
Rocky↑10
Dino☆↑10
Loke☆10
Max↑10
☆ Ovanligt vanligt i Ljusdal
↑↓ Namn på upp- eller nedåtgående det senaste året

I hela landet är Molly det ohotat populäraste tilltalsnamnet för hundar sedan flera år, följt av Bella och Charlie. Något av de tre namnen toppar listan i 252 av 290 kommuner, och de har varit de vanligaste namnen sedan åtminstone 2018. Under de senaste fem åren har bland annat Sally och Bosse klättrat på listorna, medan Ludde verkar vara på tillbakagång.

I USA har The Atlantic och Washington Post noterat en trend i att hundar får allt mänskligare namn. Flera av de vanligaste hundnamnen i Sverige ligger också på topplistan över namn på nyfödda barn. Molly var det 29:e vanligaste flicknamnet 2021 och Charlie var det 25:e vanligaste pojknamnet.

Hundnamn i Gävleborgs län
KommunVanligaste namn”Ovanligt vanligt” namn
BollnäsMollyEster
GävleSigge
HoforsSally · RonjaSixten
HudiksvallSiggeSaga
LjusdalMollyBoss
NordanstigMollyLovis
OckelboBellaJack
OvanåkerDorisNemo
SandvikenMollyFrasse
SöderhamnMolly · Ronja · Bella · SallyStina
Kommuner med mycket få hundar saknas i tabellen.

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.