Flera ovanliga hundnamn i toppen i Älvkarleby

Älvkarleby kommun Husdjur
Corgi i snö
Peter Pryharski, Unsplash

Molly är det vanligaste hundnamnet i Älvkarleby kommun, precis som i riket som helhet, enligt färsk data från Jordbruksverket. Molly är just nu det vanligaste hundnamnet i landets samtliga 21 län, och ohotat populärast i landet.

På listan över Älvkarleby kommuns 16 vanligaste hundnamn sticker några ut som märkbart vanligare här, än i landet som stort: Rambo, Mimmi, Tindra, Hugo och Zorro förekommer alla mer frekvent i Älvkarleby jämfört med hela landet.

Tre namn har klättrat i popularitet i kommunen det senaste året: Bella, Sigge och Doris, och två namn har dalat: Ludde och Rambo.

RangordningNamnAntal hundar
1Molly13
2Bella↑9
3Ronja8
Sigge↑8
Luna8
6Ludde↓7
Doris↑7
Charlie7
9Zorro☆6
Hugo☆6
Selma6
Tindra☆6
Rambo☆↓6
Nova6
Bamse6
Mimmi☆6
☆ Ovanligt vanligt i Älvkarleby
↑↓ Namn på upp- eller nedåtgående det senaste året

I hela landet är Molly det ohotat populäraste tilltalsnamnet för hundar sedan flera år, följt av Bella och Charlie. Något av de tre namnen toppar listan i 252 av 290 kommuner, och de har varit de vanligaste namnen sedan åtminstone 2018. Under de senaste fem åren har bland annat Sally och Bosse klättrat på listorna, medan Ludde verkar vara på tillbakagång.

I USA har The Atlantic och Washington Post noterat en trend i att hundar får allt mänskligare namn. Flera av de vanligaste hundnamnen i Sverige ligger också på topplistan över namn på nyfödda barn. Molly var det 29:e vanligaste flicknamnet 2021 och Charlie var det 25:e vanligaste pojknamnet.

Hundnamn i Uppsala län
KommunVanligaste namn”Ovanligt vanligt” namn
EnköpingMolly
HebyMollyCasper
HåboMollyNisse
KnivstaBellaSam
TierpSallyBonnie
UppsalaMolly
ÄlvkarlebyMollyRambo
ÖsthammarMolly · CharlieMärta
Kommuner med mycket få hundar saknas i tabellen.

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.