AfS och Kristna Värdepartiet blev största småpartier i riksdagsvalet i Lekeberg

Lekebergs kommun Val
Valsedlar
Fialotta Bratt, Valmyndigheten

Alternativ för Sverige och Kristna Värdepartiet fick flest av Lekebergsbornas röster, av småpartierna utanför riksdagen. I valdistriktet Kvistbro Västra röstade 1,2 procent på Kristna Värdepartiet.

När rösträkningen nu är komplett får vi en bild av vilka partier som fick flest röster i kategorin ”övriga” i riksdagsvalet. I Lekebergs kommun röstade sammanlagt 1,6 procent av väljarna på ett annat parti än de åtta riksdagspartierna.1

Alternativ för Sverige och Kristna Värdepartiet fick 0,4 procent vardera av rösterna i kommunen, följt av Knapptryckarna (0,2 procent) och Landsbygdspartiet Oberoende (0,2 procent).

PartiRösterRöstandel
Alternativ för Sverige210,38 %
Kristna Värdepartiet210,38 %
Knapptryckarna110,20 %
Landsbygdspartiet Oberoende100,18 %
Medborgerlig Samling90,16 %
MoD60,11 %

Kristna Värdepartiet stod också för det högsta stödet i något enskilt valdistrikt: I Kvistbro Västra fick Kristna Värdepartiet 1,2 procent. I hela kommunen fick Alternativ för Sverige 0,38 procent och Kristna Värdepartiet 0,38 procent, och i riket fick Alternativ för Sverige 0,26 procent och Kristna Värdepartiet 0,09 procent.

Fem partier fick en halv procent eller mer av rösterna i något distrikt: Alternativ för Sverige, Enhet, Knapptryckarna, Kristna Värdepartiet och Landsbygdspartiet Oberoende.

Bästa distrikt per parti
PartiDistriktResultat
Kristna VärdepartietKvistbro Västra1,15 %
KnapptryckarnaKvistbro Östra0,77 %
Landsbygdspartiet OberoendeKvistbro Östra0,77 %
Alternativ för SverigeKnista Norra Och Östra0,73 %
EnhetKvistbro Östra0,58 %

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.