Distriktet där 45 procent röstade V – här är partiernas starkaste fästen i Malmö

Malmö kommun Val

Samtliga valdistrikt i Malmö kommun är nu räknade. Ett distrikt som sticker ut jämfört med resten av landet är Möllevångstorget S: Här röstade 44,6 procent på Vänsterpartiet i riksdagsvalet – 37,8 procentenheter över partiets riksresultat.

Det högsta stödet i något valdistrikt fick Socialdemokraterna i distriktet Nydala NO , med 49,6 procent av rösterna i riksdagsvalet.

Även Moderaterna, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna hade valdistrikt i kommunen med stöd betydligt över rikssnittet:

Partiernas bästa och sämsta distrikt i riksdagsvalet i Malmö
PartiBästa distriktSämsta distriktResultat i riket
ModeraternaBellevue-Nya Bellevue (42,4 %)Örtagården Ö (2,8 %)19,1 %
SocialdemokraternaNydala NO (49,6 %)Bellevue-Nya Bellevue (11,7 %)30,3 %
LiberalernaBellevue-Nya Bellevue (11,5 %)Törnrosen (0,2 %)4,6 %
CenterpartietRosenvång (12,3 %)Kryddgården S (0,9 %)6,7 %
VänsterpartietMöllevångstorget S (44,6 %)Bunkeflostrand N (0,9 %)6,7 %
MiljöpartietV Sorgenfri-Mariagatan (24,4 %)Höja (1,1 %)5,1 %
KristdemokraternaFridhem (7,3 %)Örtagården Ö (0,2 %)5,3 %
SverigedemokraternaAlmgården (38,6 %)Herrgården (1,9 %)20,5 %

Malmö kommun är indelad i 210 geografiska valdistrikt. Ett valdistrikt har typiskt sett mellan 500 och 2 000 röstberättigade invånare. Det betyder att ett valdistrikt i en större tätort kan vara så liten som ett kvarter, medan landets minsta kommuner består av bara ett enda distrikt. I Malmö har det minsta valdistriktet 566 röstberättigade invånare, och det största 1 726.

37 av valdistriken i Malmö är omgjorda eller nya för i år, men bland dem som behållit sina gränser från 2018 har de största förändringarna totalt sett skett i Örtagården V, om vi mäter förändring som summan av den absoluta skillnaden för alla partier (den totala förändringen i procentenheter).

Partiernas resultat i Örtagården V
Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

Jämför vi i stället enskilda partier gör Socialdemokraterna den allra största uppgången (+10,7 procentenheter i Ribersborg-Regementsg). Här jämförs endast distrikt med små förändringar i gränser och befolkning, som av Valmyndigheten bedömts vara mer eller mindre jämförbara från 2018 till 2022.

Partiernas största förändringar i riksdagsvalet. Procentenheter.
PartiStörst uppgångStörst nedgång
ModeraternaMöllevångstorget N (+2,6)Gamla staden-S Promenaden (−8,3)
SocialdemokraternaRibersborg-Regementsg (+10,7)Örtagården V (−34,7)
LiberalernaFågelbacken N (+1,6)Sibbarp-Hammars Park (−4,4)
CenterpartietSolbacken (+2,8)Västra hamnen-Fullriggaren (−4,7)
VänsterpartietAugustenborg S (+8,9)V Sorgenfri-Mariagatan (−6,8)
MiljöpartietMöllevångstorget S (+7,7)Apelgården N (−1,6)
KristdemokraternaLindeborg Centrum (+1,2)Västervång-Fridhem (−4,6)
SverigedemokraternaKulladal N (+3,2)Oxievång V (−6,6)
Här visas endast distriskt som finns kvar utan större förändringar sedan 2018. Partier kan alltså haft stora framgångar eller bakslag i delar av kommunen som inte ingår i jämförbara valdistrikt.

”Som Kalmar röstar, röstar Sveriges” sägs det ibland. Och i sådana fall är Kulladal N Malmös Kalmar. Här var den genomsnittliga avvikelsen mot riket bara 1,3 procentenheter, och inget parti avvek mer än 40 procent, eller mer än sex procentenheter från hur hela Sverige röstade.

Partiernas resultat i Kulladal N jämfört med riket
Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

Några distrikt i Malmö kommun sticker ut även sett till hela landet: Bellevue-Nya Bellevue, där Moderaterna gjorde sitt 35:e bästa resultat i riket med 42,4 procent av rösterna; Nydala NO, där Socialdemokraterna gjorde sitt 64:e bästa resultat i riket med 49,6 procent av rösterna; Möllevångstorget S, där Vänsterpartiet gjorde sitt bästa resultat i riket med 44,6 procent av rösterna och V Sorgenfri-Mariagatan, där Miljöpartiet gjorde sitt åttonde bästa resultat i riket med 24,4 procent av rösterna.

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.