Relativt oförändrad andel biståndstagare i Södermanland i maj

Södermanlands län | Ekonomiskt bistånd |

Andelen vuxna med ekonomiskt bistånd i Södermanlands län låg i stort sett stilla i maj, och är nu 1,9 procent, enligt den senaste, preliminära statistiken från Socialstyrelsen.

Totalt fick 5 779 personer i Södermanlands län ekonomiskt bistånd stöd under maj, vilket alltså motsvarar 1,9 procent av den vuxna befolkningen. Det är en minskning med 0,1 procentenheter från månaden innan, vilket motsvarar 257 personer. Sedan samma månad förra året innebär det en minskning med 0,3 procentenheter.

Grafen bygger på kommunernas egenrapporterade uppgifter. Kraftiga avvikelser kan bero på felrapportering.
När uppgifter saknas från en kommun, har den skattats baserat på tidigare data, för underlag till länssiffran samma månad.
Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

I riket som helhet minskade andelen mottagare av ekonomiskt bistånd i den vuxna befolkningen, med 0,1 procentenheter, till 1,2 procent. Det kan jämföras med 1,4 procent samma månad förra året.

Jämfört med andra län är andelen biståndstagare i Södermanland hög, högst bland alla län. Landets allra högsta nivåer finns i Filipstad, med 3,5 procent, och de lägsta i Olofström, Solna och Vellinge, med 0,2 procent.

Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

Bland kommunerna i Södermanland minskade andelen mottagare av ekonomiskt bistånd förra månaden i fyra (Eskilstuna, Flen, Nyköping och Oxelösund). Eskilstuna har högst andel biståndstagare i länet, Trosa har lägst.

KommunAndelFörändring (1 mån)
Eskilstuna2,6 %−0,2
Flen2,5 %−0,1
Gnesta0,8 %0,0
Katrineholm1,8 %0,0
Nyköping1,8 %−0,1
Oxelösund1,2 %−0,1
Strängnäs1,0 %0,0
Trosa0,3 %0,0
Vingåker2,1 %0,0

Männen står för den största delen av minskningen, med 152 färre biståndstagare jämfört med månaden innan.

Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.