Så många fick ekonomiskt bistånd i Söderhamn och i länet i maj

Söderhamns kommun | Ekonomiskt bistånd |

Andelen vuxna med ekonomiskt bistånd i Söderhamns kommun låg i stort sett stilla i maj, och är nu 2,6 procent, enligt den senaste, preliminära statistiken från Socialstyrelsen.

Totalt fick 669 personer i Söderhamns kommun ekonomiskt bistånd stöd under maj, vilket alltså motsvarar 2,6 procent av den vuxna befolkningen. Det är en minskning med 0,2 procentenheter från månaden innan, vilket motsvarar 39 personer. I Gävleborg som helhet var andelen 1,7 procent (−0,1 procentenheter).

Grafen bygger på kommunernas egenrapporterade uppgifter. Kraftiga avvikelser kan bero på felrapportering.
När uppgifter saknas från en kommun, har den skattats baserat på tidigare data, för underlag till länssiffran samma månad.
Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

I riket som helhet minskade andelen mottagare av ekonomiskt bistånd i den vuxna befolkningen, med 0,1 procentenheter, till 1,2 procent. Det kan jämföras med 1,4 procent samma månad förra året.

Jämfört med andra kommuner i hela landet är andelen biståndstagare i Söderhamn hög, femte högst bland alla kommuner. Landets allra högsta nivåer finns i Filipstad, med 3,5 procent, och de lägsta i Olofström, Solna och Vellinge, med 0,2 procent.

Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

Bland kommunerna i Gävleborg ökade andelen mottagare av ekonomiskt bistånd förra månaden i en (Sandviken), och minskade i sju. Söderhamn har högst andel biståndstagare i länet, Ljusdal har lägst.

KommunAndelFörändring (1 mån)
Bollnäs1,3 %−0,1
Gävle2,0 %−0,1
Hofors1,5 %−0,2
Hudiksvall1,5 %0,0
Ljusdal0,9 %−0,1
Nordanstig1,0 %−0,3
Ockelbo1,4 %0,0
Ovanåker1,5 %−0,2
Sandviken1,8 %+0,1
Söderhamn2,6 %−0,2

Av biståndstagarna i Söderhamns kommun var förra månaden 334 kvinnor och 335 män.

Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.