Så många fick ekonomiskt bistånd i Piteå och i länet i maj

Piteå kommun | Ekonomiskt bistånd |

Andelen vuxna med ekonomiskt bistånd i Piteå kommun låg i stort sett stilla i maj, och är nu 0,6 procent, enligt den senaste, preliminära statistiken från Socialstyrelsen.

Totalt fick 266 personer i Piteå kommun ekonomiskt bistånd stöd under maj, vilket alltså motsvarar 0,6 procent av den vuxna befolkningen. Det är ungefär lika stor andel som föregående månad. Sedan samma månad förra året innebär det en minskning med 0,2 procentenheter. I Norrbotten som helhet var andelen 0,8 procent, vilket är ungefär samma nivå som månaden innan.

Grafen bygger på kommunernas egenrapporterade uppgifter. Kraftiga avvikelser kan bero på felrapportering.
När uppgifter saknas från en kommun, har den skattats baserat på tidigare data, för underlag till länssiffran samma månad.
Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

I riket som helhet minskade andelen mottagare av ekonomiskt bistånd i den vuxna befolkningen, med 0,1 procentenheter, till 1,2 procent. Det kan jämföras med 1,4 procent samma månad förra året.

Jämfört med andra kommuner i hela landet är andelen biståndstagare i Piteå förhållandevis låg. Landets högsta nivåer finns i Filipstad, med 3,5 procent, och de allra lägsta i Olofström, Solna och Vellinge, med 0,2 procent.

Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

Bland kommunerna i Norrbotten minskade andelen mottagare av ekonomiskt bistånd förra månaden i tre (Boden, Jokkmokk och Överkalix). Haparanda, Luleå och Överkalix har högst andel biståndstagare i länet, Gällivare och Övertorneå har lägst.

KommunAndelFörändring (1 mån)
Arjeplog
Arvidsjaur0,8 %0,0
Boden0,9 %−0,1
Gällivare0,4 %0,0
Haparanda1,0 %0,0
Jokkmokk0,6 %−0,1
Kalix
Kiruna0,8 %0,0
Luleå1,0 %0,0
Pajala
Piteå0,6 %0,0
Älvsbyn0,8 %0,0
Överkalix1,0 %−0,1
Övertorneå0,4 %0,0

Av biståndstagarna i Piteå kommun var förra månaden 119 kvinnor och 147 män.

Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.