Lägst andel biståndstagare i Vingåker på fem år

Vingåkers kommun | Ekonomiskt bistånd |

Vingåkers kommun hade i april den lägsta andelen vuxna invånare med ekonomiskt bistånd på fem år, sedan mars 2017. Andelen biståndstagare var 2,1 procent, visar den senaste, preliminära statistiken från Socialstyrelsen.

Totalt fick 186 personer i Vingåkers kommun ekonomiskt bistånd stöd under april, vilket alltså motsvarar 2,1 procent av den vuxna befolkningen. Det är en minskning med 0,1 procentenheter från månaden innan, vilket motsvarar 16 personer. Sedan samma månad förra året innebär det en minskning med 1 procentenheter. I Södermanland som helhet var andelen 2 procent, vilket är ungefär samma nivå som månaden innan.

Grafen bygger på kommunernas egenrapporterade uppgifter. Kraftiga avvikelser kan bero på felrapportering.
När uppgifter saknas från en kommun, har den skattats baserat på tidigare data, för underlag till länssiffran samma månad.
Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

I riket som helhet var andelen mottagare av ekonomiskt bistånd i den vuxna befolkningen i stort sett oförändrad, på 1,3 procent.

Jämfört med andra kommuner i hela landet är andelen biståndstagare i Vingåker förhållandevis hög. Landets allra högsta nivåer finns i Filipstad, med 3,5 procent, och de lägsta i Olofström, Solna och Vellinge, med 0,2 procent.

Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

Bland kommunerna i Södermanland ökade andelen mottagare av ekonomiskt bistånd förra månaden i en (Strängnäs), och minskade i fem. Eskilstuna har högst andel biståndstagare i länet, Trosa har lägst.

KommunAndelFörändring (1 mån)
Eskilstuna2,8 %0,0
Flen2,6 %−0,1
Gnesta0,8 %−0,1
Katrineholm1,8 %−0,1
Nyköping1,9 %−0,1
Oxelösund1,3 %0,0
Strängnäs1,0 %+0,1
Trosa0,3 %0,0
Vingåker2,1 %−0,1

Av biståndstagarna i Vingåkers kommun var förra månaden 91 kvinnor och 95 män.

Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.