Andelen med ekonomiskt bistånd i Norsjö nu lägst i länet

Norsjö kommun | Ekonomiskt bistånd |

Andelen vuxna med ekonomiskt bistånd i Norsjö kommun sjönk i april. Det gör att Norsjö nu är den kommun som har lägst andel biståndsmottagare i Västerbottens län, 0,4 procent. Sist Norsjö hade Västerbottens lägsta nivå var i september 2014.

Totalt fick 17 personer i Norsjö kommun ekonomiskt bistånd stöd under april, vilket alltså motsvarar 0,4 procent av den vuxna befolkningen. Det är en minskning med 0,1 procentenheter från månaden innan, vilket motsvarar en person. Sedan samma månad förra året innebär det en minskning med 0,3 procentenheter. I Västerbotten som helhet var andelen 0,9 procent, vilket är ungefär samma nivå som månaden innan.

Grafen bygger på kommunernas egenrapporterade uppgifter. Kraftiga avvikelser kan bero på felrapportering.
När uppgifter saknas från en kommun, har den skattats baserat på tidigare data, för underlag till länssiffran samma månad.
Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

I riket som helhet var andelen mottagare av ekonomiskt bistånd i den vuxna befolkningen i stort sett oförändrad, på 1,3 procent.

Jämfört med andra kommuner i hela landet är andelen biståndstagare i Norsjö förhållandevis låg. Landets högsta nivåer finns i Filipstad, med 3,5 procent, och de allra lägsta i Olofström, Solna och Vellinge, med 0,2 procent.

Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

Bland kommunerna i Västerbotten ökade andelen mottagare av ekonomiskt bistånd förra månaden i tre (Robertsfors, Sorsele och Vännäs), och minskade i fyra (Bjurholm, Dorotea, Norsjö och Vindeln). Lycksele har högst andel biståndstagare i länet, Norsjö har lägst.

KommunAndelFörändring (1 mån)
Bjurholm0,8 %−0,2
Dorotea1,1 %−0,2
Lycksele1,7 %0,0
Malå1,2 %0,0
Nordmaling1,0 %0,0
Norsjö0,4 %−0,1
Robertsfors0,5 %+0,1
Skellefteå1,0 %0,0
Sorsele1,1 %+0,1
Storuman0,9 %0,0
Umeå0,9 %0,0
Vilhelmina1,0 %0,0
Vindeln0,6 %−0,1
Vännäs0,9 %+0,1
Åsele0,8 %0,0

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.