1,5 procent av befolkningen fick ekonomiskt bistånd i Örebro i april

Örebro län | Ekonomiskt bistånd |

Andelen vuxna med ekonomiskt bistånd i Örebro län låg i stort sett stilla i april, och är nu 1,5 procent, enligt den senaste, preliminära statistiken från Socialstyrelsen.

Totalt fick 4 543 personer i Örebro län ekonomiskt bistånd stöd under april, vilket alltså motsvarar 1,5 procent av den vuxna befolkningen. Det är ungefär lika stor andel som föregående månad. Sedan samma månad förra året innebär det en minskning med 0,2 procentenheter.

Grafen bygger på kommunernas egenrapporterade uppgifter. Kraftiga avvikelser kan bero på felrapportering.
När uppgifter saknas från en kommun, har den skattats baserat på tidigare data, för underlag till länssiffran samma månad.
Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

I riket som helhet var andelen mottagare av ekonomiskt bistånd i den vuxna befolkningen i stort sett oförändrad, på 1,3 procent.

Jämfört med andra län är andelen biståndstagare i Örebro län varken anmärkningsvärt hög eller låg. Landets högsta nivåer finns i Filipstad, med 3,5 procent, och de lägsta i Olofström, Solna och Vellinge, med 0,2 procent.

Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

Bland kommunerna i Örebro län ökade andelen mottagare av ekonomiskt bistånd förra månaden i en (Lekeberg), och minskade i fyra (Askersund, Degerfors, Hällefors och Laxå). Degerfors har högst andel biståndstagare i länet, Hallsberg har lägst.

KommunAndelFörändring (1 mån)
Askersund0,8 %−0,1
Degerfors2,7 %−0,1
Hallsberg0,7 %0,0
Hällefors1,7 %−0,5
Karlskoga1,7 %0,0
Kumla1,2 %0,0
Laxå0,8 %−0,1
Lekeberg1,1 %+0,1
Lindesberg1,5 %0,0
Ljusnarsberg1,7 %0,0
Nora1,4 %0,0
Örebro1,6 %0,0

Av biståndstagarna i Örebro län var förra månaden 2 318 kvinnor och 2 225 män.

Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.