Vaccinations­takten fortsätter att minska i Västernorrland – så många fick vaccin senaste veckan

Västernorrlands län | Corona |
Så framskrider vaccineringen i Västernorrlands län.
MDGovpics, Wikimedia Commons (CC-BY-2.0)

För tredje veckan i rad minskar vaccinationstakten i Västernorrland. Här är Folkhälsomyndighetens senaste siffror.

Totalt har 192 259 personer tagit minst en dos vaccin till och med vecka 17 i Västernorrland. Det innebär att 90 procent av befolkningen 12 år och äldre fått första dosen. Det är en relativt hög siffra, sett till riket i stort. Högst andel har Västerbottens län, 93 procent. I Skåne län, däremot, har hittills bara 84 procent tagit första sprutan. I Västernorrland har Örnsköldsviks kommun högst andel som fått första sprutan, 92  procent, högsta siffran i landet finns i Hammarö kommun (95 procent). Sollefteå kommun ligger sist i länet, med 88 procent – jämfört med Sverigejumbon Botkyrka kommun där bara 71 procent fått ett stick.

Topplista över regionerna

188 817 personer har fått sin andra dos, vilket är 89 procent av befolkningen– även det en hög andel jämfört med riket i stort.Även när det gäller den andra dosen ligger Västerbottens län i topp, med 91 procent. När det gäller andradosen ligger Stockholms län i andra änden av listan, där 81 procent fått andra sprutan. Här ligger Örnsköldsviks kommun i topp bland kommunerna i Västernorrland medan Örnsköldsviks kommun - återigen - ligger i topp i riket, medan Sollefteå kommun , precis som när det gäller första dosen, har lägst andel vaccinerade i länet. Botkyrka kommun är den kommun i landet där minst andel fått också andra dosen.

Andel vaccinerade per kommun i Västernorrland
KommunEn dos (%)Två doser (%)Tre doser (%)Fyra doser (%)
Härnösand91897362
Kramfors88877050
Sollefteå88867056
Sundsvall91897048
Timrå90886944
Ånge90887249
Örnsköldsvik92917562
Dos ett och två: Andel av befolkning 12 år och äldre. Dos tre: Andel av befolkning 18 år och äldre. Dos fyra: Andel av befolkning 65 år och äldre. Källa: Folkhälsomyndigheten

Påfyllnadsdoser

Efter de två första doserna rekommenderar Folkhälsomyndigheten delar av befolkningen att ta ytterligare doser, påfyllnadsdoser. Alla över 18 år bör ta en tredje spruta ungefär tre månader efter sin andra, skriver myndigheten. I Västernorrland har hittills 139 317 personer tagit en tredje spruta, motsvarande 71 procent av befolkningen 18 år och äldre. Det innebär att Västernorrland tillhör den tredjedel som kommit längst i landet. När det gäller dos tre har man kommit längst i Värmlands län (74 procent) medan det återigen går långsammast i Skåne län (59 procent).

Flest tredjedoser i Västernorrland har återigen getts i Örnsköldsviks kommun (75 procent). Samtidigt har 69 procent fått ett tredje stick i Timrå kommun. Flest tredjedoser i landet har delats ut Vadstena kommun (80 procent) medan Botkyrka kommun återigen släpar efter (43 procent).

Sju av tio över 80 år har fått fjärde dosen

Äldre personer är betydligt mer sårbara för det nya coronaviruset än yngre. Därför har äldre prioriterats i vaccineringen. Nu rekommenderas personer över 65 år att ta en fjärde vaccinationsdos, tidigare har den rekommendationen gällt personer över 80 år. I Västernorrland har hittills 69 procent av 80-plussarna fått en fjärde spruta.

Sett till hela den aktuella befolkningen, 65 år och äldre, har 32 253 personer – eller 54 procent – fått fjärde dosen. Högst andel fjärdedosvaccinerade 65-plussare finns i Östergötlands län, där 62 procent fått fjärde dosen. På kommunnivå har 62 procent fått den fjärde dosen i Örnsköldsviks kommun, vilket är högsta andelen i Västernorrland, medan Kristinehamns kommun har kommit längst i landet med 74 procent. Lägst andel som fått fjärde dosen i Västernorrland finns i Timrå kommun (44 procent). I hela riket ligger Svalövs kommun sist (24 procent).

Andel vaccinerade i olika åldersgrupper

Vaccinationstakten minskar i Västernorrland

Förra veckan gavs 4 796 vaccindoser i Västernorrland. Precis som i riket i stort är det en minskning jämfört med veckan innan (−266 doser). Det är tredje veckan i rad som antalet vaccinationer minskar. Nio av tio stick förra veckan gällde den fjärde dosen medan en av tio var tredjedoser.

Antal genomförda vaccinationer per vecka

I massvaccinationens mest intensiva fas, i juni 2021, delades som mest fler än 20 000 vaccindoser i veckan ut i Västernorrland.

7,8 miljoner svenskar har påbörjat vaccineringen

Sedan massvaccinationens inleddes kring årskiftet 2021-2022 har 7 814 034 personer fått minst en dos i Sverige totalt. Det motsvarar 87 procent av befolkningen 12 år eller äldre. Vidare har 85 procent fått två doser. Av den vuxna befolkningen, 18 år eller äldre, har 64 procent tagit en tredje dos och av de över 65 år har 50 procent fått en fjärde.

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.