6 076 personer fick ekonomiskt bistånd i Södermanland i mars

Södermanlands län | Ekonomiskt bistånd |

Andelen vuxna med ekonomiskt bistånd i Södermanlands län låg i stort sett stilla i mars, och är nu 2,0 procent, enligt den senaste, preliminära statistiken från Socialstyrelsen.

Totalt fick 6 076 personer i Södermanlands län ekonomiskt bistånd stöd under mars, vilket alltså motsvarar 2,0 procent av den vuxna befolkningen. Det är ungefär lika stor andel som föregående månad. Sedan samma månad förra året innebär det en minskning med 0,3 procentenheter.

Grafen bygger på kommunernas egenrapporterade uppgifter. Kraftiga avvikelser kan bero på felrapportering.
När uppgifter saknas från en kommun, har den skattats baserat på tidigare data, för underlag till länssiffran samma månad.
Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

I riket som helhet var andelen mottagare av ekonomiskt bistånd i den vuxna befolkningen i stort sett oförändrad, på 1,3 procent.

Jämfört med andra län är andelen biståndstagare i Södermanland hög, högst bland alla län. Landets allra högsta nivåer finns i Filipstad, med 3,5 procent, och de lägsta i Pajala, Solna och Vellinge, med 0,2 procent.

Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

Bland kommunerna i Södermanland ökade andelen mottagare av ekonomiskt bistånd förra månaden i tre (Flen, Gnesta och Oxelösund), och minskade i en (Vingåker). Eskilstuna har högst andel biståndstagare i länet, Trosa har lägst.

KommunAndelFörändring (1 mån)
Eskilstuna2,8 %0,0
Flen2,7 %+0,1
Gnesta0,9 %+0,2
Katrineholm1,9 %0,0
Nyköping2,0 %0,0
Oxelösund1,3 %+0,1
Strängnäs0,9 %0,0
Trosa0,3 %0,0
Vingåker2,2 %−0,2

Av biståndstagarna i Södermanlands län var förra månaden 3 120 kvinnor och 2 956 män.

Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.