Lägst andel biståndstagare i Strängnäs på åtta år

Strängnäs kommun | Ekonomiskt bistånd |

Strängnäs kommun hade i februari lägre andel vuxna invånare med ekonomiskt bistånd än någon månad sedan åtminstone januari 2014 (det är så långt Socialstyrelsens statistik sträcker sig). Andelen biståndstagare var 0,9 procent, visar den senaste, preliminära statistiken från Socialstyrelsen.

Totalt fick 337 personer i Strängnäs kommun ekonomiskt bistånd stöd under februari, vilket alltså motsvarar 0,9 procent av den vuxna befolkningen. Det är en minskning med 0,1 procentenheter från månaden innan, vilket motsvarar 55 personer. Sedan samma månad förra året innebär det en minskning med 0,5 procentenheter. I Södermanland som helhet var andelen 2 procent, vilket är ungefär samma nivå som månaden innan.

Grafen bygger på kommunernas egenrapporterade uppgifter. Kraftiga avvikelser kan bero på felrapportering.
När uppgifter saknas från en kommun, har den skattats baserat på tidigare data, för underlag till länssiffran samma månad.
Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

I riket som helhet ökade andelen mottagare av ekonomiskt bistånd i den vuxna befolkningen med 0,1 procentenheter, till 1,3 procent. Det kan jämföras med 1,4 procent samma månad förra året.

Jämfört med andra kommuner i hela landet är andelen biståndstagare i Strängnäs varken anmärkningsvärt hög eller låg. Landets högsta nivåer finns i Filipstad, med 3,5 procent, och de lägsta i Olofström, Pajala, Solna och Vellinge, med 0,2 procent.

Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

Bland kommunerna i Södermanland minskade andelen mottagare av ekonomiskt bistånd förra månaden i fyra (Gnesta, Oxelösund, Strängnäs och Vingåker). Eskilstuna har högst andel biståndstagare i länet, Trosa har lägst.

KommunAndelFörändring (1 mån)
Eskilstuna2,8 %0,0
Flen2,6 %0,0
Gnesta0,7 %−0,1
Katrineholm1,9 %0,0
Nyköping2,0 %0,0
Oxelösund1,2 %−0,1
Strängnäs0,9 %−0,1
Trosa0,3 %0,0
Vingåker2,4 %−0,1

Kvinnorna står för den största delen av minskningen, med 34 färre biståndstagare jämfört med månaden innan.

Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.