Fyra av tio laddplatser saknas i statistiken i Västerbotten

Västerbottens län | Elbilar |
En elbil som laddas
Mariordo, Wikimedia Commons (CC-BY-2.0)

Det finns stora luckor i den statistik över laddinfrastruktur som oftast hänvisas till, även i Västerbotten. Länets siffror är därmed bättre än sitt rykte.

Googlar man efter statistik över laddplatser i Sverige är det troligt att man som användare landar på elbilsstatistik.se, som drivs av elkraftbranschens intresseorganisation Power Circle. Det här är det närmaste en officiell statistik över laddinfrastruktur för elbilar vi kommer.

Sajten hämtar sin data från den nordiska databasen Nobil, som ägs av det norska, statliga bolaget Enova, men som Energimyndigheten har i uppdrag att underhålla genom att mata in laddstationer i Sverige.

Operatörer som ansöker om bidrag genom Klimatklivet är skyldiga att anmäla sina laddplatser till Nobil, men databasen visar sig ändå ha kännbara luckor.

Newsworthy har jämfört Nobil-databasen med Uppladdning.nu och Chargefinder, två konsumentinriktade sajter som vill hjälpa elbilister att hitta laddplatser.

Det visar sig ett Nobil har stora luckor även i Västerbotten. Nobil listar 74 publika laddstationer (med 286 laddstolpar), Chargefinder 98 (med 438 laddstolpar) och Uppladdning.nu 98 (med 511 laddstolpar) i länet.

Statistiken, som Power Circle presenterar baserat på Nobil-databasen, visar med andra ord 44 procent färre laddplatser än Uppladdning.nu, som listar flest laddpunkter.

Graf: Så många laddplatser listas av olika sajter.

– Det är bara användare med behörighet som får mata in data till Nobil. Alla uppgifter som kommer in kontrolleras. Energimyndigheten jobbar inte aktivt med att samla in data, vilket gör att det kan ta längre tid att få in data i databasen, säger David Mowitz som är handläggare på Energimyndigheten.

– Nobil kanske ger en lite för pessimistiskt bild. Jag hade gärna sett att det inte skulle skilja så mycket. Men det är någonting vi jobbar på att förbättra.

Så skiljer sig datakällorna i Västerbotten
Nobil/Power CircleUppladdning.nuChargefinder
Laddstationer74 st98 st98 st
Laddplatser286 st511 st438 st
Laddkapacitet8 511 MW15 408 MW12 313 MW
Data insamlad 4 mars 2022

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.