Sju av tio laddplatser saknas i statistiken i Karlshamn

Karlshamns kommun Elbilar
närbild på laddande elbil
Håkan Dahlström, Wikimedia Commons (CC-BY-2.0)

Det finns stora luckor i den statistik över laddinfrastruktur som oftast hänvisas till, även i Karlshamn. Kommunens siffror är därmed bättre än sitt rykte.

Googlar man efter statistik över laddplatser i Sverige är det troligt att man som användare landar på elbilsstatistik.se, som drivs av elkraftbranschens intresseorganisation Power Circle. Det här är det närmaste en officiell statistik över laddinfrastruktur för elbilar vi kommer.

Sajten hämtar sin data från den nordiska databasen Nobil, som ägs av det norska, statliga bolaget Enova, men som Energimyndigheten har i uppdrag att underhålla genom att mata in laddstationer i Sverige.

Operatörer som ansöker om bidrag genom Klimatklivet är skyldiga att anmäla sina laddplatser till Nobil, men databasen visar sig ändå ha kännbara luckor.

Newsworthy har jämfört Nobil-databasen med Uppladdning.nu och Chargefinder, två konsumentinriktade sajter som vill hjälpa elbilister att hitta laddplatser.

Det visar sig ett Nobil har stora luckor även i Karlshamn. Nobil listar nio publika laddstationer (med 29 laddstolpar), Chargefinder 29 (med 90 laddstolpar) och Uppladdning.nu tio (med 32 laddstolpar) i kommunen.

Statistiken, som Power Circle presenterar baserat på Nobil-databasen, visar med andra ord 68 procent färre laddplatser än Chargefinder, som listar flest laddpunkter.

Graf: Så många laddplatser listas av olika sajter.

– Det är bara användare med behörighet som får mata in data till Nobil. Alla uppgifter som kommer in kontrolleras. Energimyndigheten jobbar inte aktivt med att samla in data, vilket gör att det kan ta längre tid att få in data i databasen, säger David Mowitz som är handläggare på Energimyndigheten.

– Nobil kanske ger en lite för pessimistiskt bild. Jag hade gärna sett att det inte skulle skilja så mycket. Men det är någonting vi jobbar på att förbättra.

Så skiljer sig datakällorna i Karlshamn
Nobil/Power CircleUppladdning.nuChargefinder
Laddstationer9 st10 st29 st
Laddplatser29 st32 st90 st
Laddkapacitet677 MW728 MW2 216 MW
Data insamlad 4 mars 2022

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.