0,9 procent av befolkningen fick ekonomiskt bistånd i Älvsbyn i december

Älvsbyns kommun Ekonomiskt bistånd

Andelen vuxna med ekonomiskt bistånd i Älvsbyns kommun låg i stort sett stilla i december, och är nu 0,9 procent, enligt den senaste, preliminära statistiken från Socialstyrelsen.

Totalt fick 73 personer i Älvsbyns kommun ekonomiskt bistånd stöd under december, vilket alltså motsvarar 0,9 procent av den vuxna befolkningen. Det är ungefär lika stor andel som föregående månad. Sedan samma månad förra året innebär det en minskning med 0,2 procentenheter. I Norrbotten som helhet var andelen 0,8 procent, vilket är ungefär samma nivå som månaden innan.

Grafen bygger på kommunernas egenrapporterade uppgifter. Kraftiga avvikelser kan bero på felrapportering.
När uppgifter saknas från en kommun, har den skattats baserat på tidigare data, för underlag till länssiffran samma månad.

I riket som helhet var andelen mottagare av ekonomiskt bistånd i den vuxna befolkningen i stort sett oförändrad, på 1,3 procent.

Jämfört med andra kommuner i hela landet är andelen biståndstagare i Älvsbyn varken anmärkningsvärt hög eller låg. Landets högsta nivåer finns i Filipstads kommun, med 3,3 procent, och de lägsta i Olofströms kommun, Pajala kommun, Solna kommun och Vellinge kommun, med 0,2 procent.

Bland kommunerna i Norrbotten ökade andelen mottagare av ekonomiskt bistånd förra månaden i fyra (Arjeplog, Boden, Haparanda och Jokkmokk), och minskade i en (Arvidsjaur). Boden, Haparanda och Överkalix har högst andel biståndstagare i länet, Pajala har lägst.

KommunAndelFörändring (1 mån)
Arjeplog0,4 %+0,1
Arvidsjaur0,8 %−0,1
Boden1,1 %+0,2
Gällivare0,4 %0,0
Haparanda1,1 %+0,1
Jokkmokk0,6 %+0,2
Kalix
Kiruna0,7 %0,0
Luleå1,0 %0,0
Pajala0,2 %0,0
Piteå0,7 %0,0
Älvsbyn0,9 %0,0
Överkalix1,1 %0,0
Övertorneå0,5 %0,0

Av biståndstagarna i Älvsbyns kommun var förra månaden 35 kvinnor och 38 män.

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.