Så många fick ekonomiskt bistånd i Blekinge och i riket i december

Blekinge län Ekonomiskt bistånd

Andelen vuxna med ekonomiskt bistånd i Blekinge län låg i stort sett stilla i december, och är nu 1,0 procent, enligt den senaste, preliminära statistiken från Socialstyrelsen.

Totalt fick 1 639 personer i Blekinge län ekonomiskt bistånd stöd under december, vilket alltså motsvarar 1,0 procent av den vuxna befolkningen. Det är ungefär lika stor andel som föregående månad. Sedan samma månad förra året innebär det en minskning med 0,2 procentenheter.

Grafen bygger på kommunernas egenrapporterade uppgifter. Kraftiga avvikelser kan bero på felrapportering.
När uppgifter saknas från en kommun, har den skattats baserat på tidigare data, för underlag till länssiffran samma månad.

I riket som helhet var andelen mottagare av ekonomiskt bistånd i den vuxna befolkningen i stort sett oförändrad, på 1,3 procent.

Jämfört med andra län är andelen biståndstagare i Blekinge förhållandevis låg. Landets högsta nivåer finns i Filipstads kommun, med 3,3 procent, och de lägsta i Olofströms kommun, Pajala kommun, Solna kommun och Vellinge kommun, med 0,2 procent.

Bland kommunerna i Blekinge ökade andelen mottagare av ekonomiskt bistånd förra månaden i tre (Karlshamn, Karlskrona och Ronneby). Ronneby har högst andel biståndstagare i länet, Olofström har lägst.

KommunAndelFörändring (1 mån)
Karlshamn1,2 %+0,1
Karlskrona1,0 %+0,1
Olofström0,2 %0,0
Ronneby1,7 %+0,1
Sölvesborg0,5 %0,0

Av biståndstagarna i Blekinge län var förra månaden 756 kvinnor och 883 män.

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.