68 personer fick ekonomiskt bistånd i Vansbro i december

Vansbro kommun Ekonomiskt bistånd

Andelen vuxna med ekonomiskt bistånd i Vansbro kommun låg i stort sett stilla i december, och är nu 1,0 procent, enligt den senaste, preliminära statistiken från Socialstyrelsen.

Totalt fick 68 personer i Vansbro kommun ekonomiskt bistånd stöd under december, vilket alltså motsvarar 1,0 procent av den vuxna befolkningen. Det är en minskning med 0,1 procentenheter från månaden innan, vilket motsvarar sex personer. Sedan samma månad förra året innebär det en minskning med 0,3 procentenheter. I Dalarna som helhet var andelen 1,6 procent (+0,1 procentenheter).

Grafen bygger på kommunernas egenrapporterade uppgifter. Kraftiga avvikelser kan bero på felrapportering.
När uppgifter saknas från en kommun, har den skattats baserat på tidigare data, för underlag till länssiffran samma månad.

I riket som helhet var andelen mottagare av ekonomiskt bistånd i den vuxna befolkningen i stort sett oförändrad, på 1,3 procent.

Jämfört med andra kommuner i hela landet är andelen biståndstagare i Vansbro varken anmärkningsvärt hög eller låg. Landets högsta nivåer finns i Filipstads kommun, med 3,3 procent, och de lägsta i Olofströms kommun, Pajala kommun, Solna kommun och Vellinge kommun, med 0,2 procent.

Bland kommunerna i Dalarna ökade andelen mottagare av ekonomiskt bistånd förra månaden i fyra (Falun, Mora, Rättvik och Smedjebacken), och minskade i tre (Ludvika, Orsa och Vansbro). Ludvika har högst andel biståndstagare i länet, Gagnef, Leksand, Säter och Älvdalen har lägst.

KommunAndelFörändring (1 mån)
Avesta2,0 %0,0
Borlänge2,5 %0,0
Falun1,3 %+0,1
Gagnef0,7 %0,0
Hedemora1,8 %0,0
Leksand0,7 %0,0
Ludvika2,6 %−0,1
Malung-Sälen0,9 %0,0
Mora0,9 %+0,1
Orsa1,2 %−0,1
Rättvik1,0 %+0,2
Smedjebacken1,3 %+0,1
Säter0,7 %0,0
Vansbro1,0 %−0,1
Älvdalen0,7 %0,0

Av biståndstagarna i Vansbro kommun var förra månaden 33 kvinnor och 35 män.

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.