Priserna på fritidshus går uppåt i samtliga län i Sverige

Sverige
Så bostadsmarknaden i Sverige.
Flickr (PD)

En rad län i Sverige ser en prisuppgång på fritidshus. Störst var uppgången i Jämtland och Skåne där priserna steg med 29 procent.

Det här visar ny statistik från Svensk Mäklarstatistik som Newsworthy har analyserat.

I Sverige som helhet går priserna på fritidshus upp med 20 procent.

Graf: Prisutveckling för fritidshus i Sverige
Grön stapel betyder att priserna stiger, röd att de sjunker.

Priserna på fritidshus stiger i 70 av landets kommuner, medan inga kommuner just nu rapporterar nedgångar (i merparten av de resterande kommunerna redovisas inga prisförändringsuppgifter på grund av få försäljningar). Kartan intill visar den geografiska spridningen.

Karta: Prisutveckling för fritidshus kommun för kommun

Sammanlagt såldes 1 487 fritidshus i Sverige mellan september och november till ett genomsnittligt pris på 2,3 miljoner kronor. I fjol gjordes 1 627 affärer vid den här tiden på året.

Graf: Antal sålda fritidshus i Sverige

Få försäljningar av bostadsrätter

Mellan september och november såldes 36 612 bostadsrätter i Sverige. Det är relativt få sett till aktiviteten på bostadsmarknaden i riket under de senaste tolv månaderna, samt det historiska snittet för den här tiden på året.

Under september till november såldes det 4 012 fler bostadsrätter i Sverige än snittet för det senaste året. Men när vi tar i beaktande att september till november, också historiskt sett, är tid då det säljs fler bostadsrätter än under resten av året, kan bostadsmarknaden karaktäriseras som förhållandevis lugn.

De sålda bostadsrätterna i Sverige hade ett genomsnittligt pris på 3,0 miljoner kronor. I fjol gjordes 36 351 affärer vid den här tiden på året.

Graf: Antal sålda bostadsrätter i Sverige

Statistiken visar även på en prisuppgång i Sverige. Medelpriset på försäljningarna av bostadsrätter i riket var 1 procent högre än för tre månader sedan.

Graf: Prisutveckling för bostadsrätter i Sverige
Grön stapel betyder att priserna stiger, röd att de sjunker.

Priserna på bostadsrätter stiger i 76 av landets kommuner, medan de sjunker i 45 (i merparten av de resterande kommunerna redovisas inga prisförändringsuppgifter på grund av få försäljningar). Nedanstående karta visar den geografiska spridningen.

Karta: Prisutveckling för bostadsrätter kommun för kommun

Bland länen i Sverige sjunker priserna på bostadsrätter i av 21 län (där det redovisats uppgifter om prisutveckling). Störst var minskningen i Blekinge och Östergötland där priserna sjönk med 8 procent. I Jämtland däremot steg priserna med 27 procent.

Priserna på villor minskar något

Villapriserna sjönk mellan september och november med 1 procent i Sverige. Det är en betydande nedgång jämfört med det gångna året då priserna i snitt ökat med 3 procent.

Graf: Prisutveckling för villor i Sverige
Grön stapel betyder att priserna stiger, röd att de sjunker.

Priserna på villor sjunker i 98 av landets kommuner, medan de stiger i 83 (i merparten av de resterande kommunerna redovisas inga prisförändringsuppgifter på grund av få försäljningar). Kartan intill visar den geografiska spridningen.

Karta: Prisutveckling för villor kommun för kommun

Bland länen i Sverige sjunker priserna på villor i av 21 län (där det redovisats uppgifter om prisutveckling). Störst var minskningen i Kronoberg där priserna sjönk med 5 procent. I Blekinge och Gotland däremot steg priserna med 4 procent.

Sammanlagt såldes 16 856 villor i Sverige mellan september och november till ett genomsnittligt pris på 4,1 miljoner kronor. I fjol gjordes 16 941 affärer vid den här tiden på året.

Graf: Antal sålda villor i Sverige

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.