Fler mars­flyg än året innan i Västernorrland

Västernorrlands län Flygtrafik
Utsikt över flygplansvinge
Natali Quijano, Unsplash

Det landade fler flyg i Västernorrlands län än året innan i mars. Även förra månaden var antalet landningar högre än i fjol. Men trafiken är ändå lägre än vad som varit väntat utan pandemiavbräcket. Det visar månadens flygstatistik från Transport­styrelsen.

Totalt landade knappt 16 000 flyg i kommersiell trafik på svenska flygplatser förra månaden (privat- och skolflygplan, militärflygplan, räddningsflygningar och en del andra arbetsflygningar ej inräknade). Det är ungefär fyra femtedelar av vad som varit väntat utan pandeminedgången1, om de senaste årens sakta nedåtgående trafiktrend inom passagerarflyget hade stått sig.

I Västernorrland landade 263 kommersiella flyg i mars, varav tolv taxiflyg. Det kan jämföras med 128 landningar samma månad året innan. Mars har historiskt varit en månad då Västernorrlands­flygplatserna har relativt mycket trafik. I år var den dock bara tre femtedelar av det väntade för månaden1. Totalt reste omkring 9 200 passagerare till och från flygplatserna i länet.

Ladda ner i fler format

Mest trafik i länet hade Kramfors−Sollefteå flygplats, med 102 landningar i mars. På Örnsköldsviks flygplats upphörde den mesta reguljärtrafiken i månadsskiftet januari/februari, då flygbolaget Air Leap Aviation ställde in sin verksamhet där och begärde rekonstruktion. Sedan dess har i stället Amapola flyg klivit in och sakta trappat upp antalet avgångar.

FlygplatsLandningar i marsSamma månad 2021Förväntat antal (ca)
Kramfors−Sollefteå flygplats1026940
Sundsvall−Timrå flygplats9256300
Örnsköldsviks flygplats693100
”Förväntat antal” baseras på antal landningar under samma månader tidigare år, samt trend.

I stort sett all reguljär trafik på flygplatserna gick inrikes förra månaden (med fyra utrikeslandningar). Så har det sett ut även marsmånaderna närmast före pandemin.

Mellan covidutbrottet i Sverige i mars 2020 och slutet av mars 2023 landade totalt 4 975 flyg på Kramfors−Sollefteå flygplats, Midlanda och Örnsköldsviks flygplats. Det är omkring 400 färre än vad som varit väntat utan pandemi, om tidigare trender i passagerartrafiken hade stått sig. 1

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.