Färre anmälda bilstölder i Stockholms län än på över 17 år

Stockholms län Anmälda brott

Under februari 2023 anmäldes färre bilstölder än någon månad sedan 2006. Det visar ny statistik från Brå.

Det anmäldes sammanlagt 109 bilstölder i Stockholms län under februari 2023. Inte en enda månad sedan 2006 har det anmälts så här få bilstölder i länet.

Sett till hela de senaste året pekar statistiken också en nedåtgående trend. Under de senaste tolv månader har det anmälts 17 procent färre bilstölder än för ett år sedan.

Ladda ner i fler format

I snitt har det sedan 2006 anmälts 385 bilstölder per månad i Stockholms län. Flest anmälningar under en enskild månad noterades i augusti 2006 (964 stycken).

Bland kommunerna i Stockholms län noterades flest anmälningar om bilstölder i Stockholms kommun (41 stycken).

KommunAntal anmälda bilstölder
Stockholm41
Järfälla13
Huddinge9
Nacka5
Solna5
Botkyrka4
Haninge4
Upplands Väsby4
Danderyd3
Norrtälje3
Sollentuna3
Vallentuna3
Sundbyberg2
Södertälje2
Täby2
Värmdö2
Österåker2
Sigtuna1
Tyresö1
Ekerö0
Lidingö0
Nykvarn0
Nynäshamn0
Salem0
Upplands-Bro0
Vaxholm0

Statistiken visar antalet anmälda brott och inte antalet faktiskt begångna brott. Hur stor andel av de begångna brotten som anmäls varierar mellan olika brottstyper. När det gäller bilstölder gör Brå bedömingen att antalet anmälda brott speglar antalet begågna brott relativt väl.

Benägenheten att anmäla brott kan också förändras över tid, till exempel på grund av förändrade attityder i samhället eller ändrade försäkringsvillkor. Det gör det svårt att utifrån antalet anmälda brott säga om brottsligheten ökar eller minskar.

Det finns också ett bortfall av anmälda brott som inte har någon brottsplats registrerad och därmed inte kan knytas till en kommun.

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.