Fler februari­flyg än året innan i Jämtland

Jämtlands län Flygtrafik
Utsikt över flygplansvinge
Natali Quijano, Unsplash

Det landade fler flyg i Jämtlands län än året innan i februari. Men trafiken är ändå lägre än vad som varit väntat utan pandemiavbräcket. Det visar månadens flygstatistik från Transport­styrelsen.

Totalt landade drygt 13 000 flyg i kommersiell trafik på svenska flygplatser förra månaden (privat- och skolflygplan, militärflygplan, räddningsflygningar och en del andra arbetsflygningar ej inräknade). Det är ungefär fyra femtedelar av vad som varit väntat utan pandeminedgången1, om de senaste årens sakta nedåtgående trafiktrend inom passagerarflyget hade stått sig.

I Jämtland landade 244 kommersiella flyg i februari, varav fem taxiflyg. Det kan jämföras med 190 landningar samma månad året innan. Februari har historiskt varit en månad då Jämtlands­flygplatserna har relativt mycket trafik. I år var den dock bara hälften av det väntade för månaden1. Totalt reste omkring 28 400 passagerare till och från flygplatserna i länet.

Ladda ner i fler format

På länets just nu mest trafikerade flygplats, Åre Östersunds flygplats landade i februari 194 flyg. Det är fortfarande långt under för-pandeminivån.

FlygplatsLandningar i februariSamma månad 2021Förväntat antal (ca)
Åre Östersunds flygplats194139400
Sveg Härjedalens flygplats505140
”Förväntat antal” baseras på antal landningar under samma månader tidigare år, samt trend.

I stort sett all reguljär trafik på flygplatserna gick inrikes förra månaden (med elva utrikeslandningar). Så har det sett ut även februarimånaderna närmast före pandemin.

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.