Fler januari­flyg än året innan på Skavsta

Södermanlands län Flygtrafik
Utsikt över flygplansvinge
Natali Quijano, Unsplash

Det landade fler flyg i Södermanlands län än året innan i januari. Men trafiken är ändå lägre än vad som varit väntat utan pandemiavbräcket. Det visar månadens flygstatistik från Transport­styrelsen.

Totalt landade knappt 14 000 flyg i kommersiell trafik på svenska flygplatser förra månaden (privat- och skolflygplan, militärflygplan, räddningsflygningar och en del andra arbetsflygningar ej inräknade). Det är ungefär fyra femtedelar av vad som varit väntat utan pandeminedgången1, om de senaste årens sakta nedåtgående trafiktrend inom passagerarflyget hade stått sig.

På Skavsta landade 175 kommersiella flyg i januari. Det kan jämföras med 123 landningar samma månad året innan. Januari har historiskt varit en månad då Sörmlands­flygplatsen har relativt lite trafik. I år var trafiken dock bara en tredjedel av det väntade för månaden1, givet utvecklingen åren närmast före pandemin. Totalt reste omkring 46 800 passagerare till och från flygplatsen.

Ladda ner i fler format

All, eller nästan all, trafik på flygplatsen gick utrikes förra månaden. Före pandemin utgjordes omkring 93 procent av januaritrafiken av utrikesflighter.

Mellan covidutbrottet i Sverige i mars 2020 och slutet av januari 2023 landade totalt 6 175 flyg på Skavsta. Det är omkring 1 000 färre än vad som varit väntat utan pandemi, om tidigare trender i passagerartrafiken hade stått sig. 1

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.