Fler november­flyg än i fjol på Växjö flygplats

Kronobergs län Flygtrafik
Utsikt över flygplansvinge
Natali Quijano, Unsplash

Det landade fler flyg i Kronobergs län än förra året i november. Men trafiken är ändå lägre än vad som varit väntat utan pandemiavbräcket. Det visar månadens flygstatistik från Transport­styrelsen.

Totalt landade knappt 15 000 flyg i kommersiell trafik på svenska flygplatser förra månaden (privat- och skolflygplan, militärflygplan, räddningsflygningar och en del andra arbetsflygningar ej inräknade). Det är drygt 75 procent av vad som varit väntat utan pandeminedgången1, om de senaste årens sakta nedåtgående trafiktrend inom passagerarflyget hade stått sig.

På Växjö flygplats landade 107 kommersiella flyg i november, varav fem taxiflyg. Det kan jämföras med 47 landningar samma månad förra året. Antalet landningar är alltså drygt dubbelt så många som under samma månad förra året, men fortfarande färre än före pandemin. Totalt reste omkring 8 200 passagerare till och från flygplatsen.

Ladda ner i fler format

24 procent av landningarna på flygplatsen förra månaden utgjordes av utrikesflyg (26 flighter). Det är ungefär samma andel som under novembermånaderna närmast före pandemin.

Mellan covidutbrottet i Sverige i mars 2020 och slutet av november 2022 landade totalt 1 622 flyg på Växjö flygplats. Det är omkring 2 000 färre än vad som varit väntat utan pandemi, om tidigare trender i passagerartrafiken hade stått sig. 1

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.