Fler oktober­flyg än i fjol på Växjö flygplats

Kronobergs län Flygtrafik
Person framför incheckningsdisk på flygplats
Erik Odiin, Unsplash

Det landade fler flyg i Kronobergs län än förra året i oktober. Men trafiken är ändå lägre än vad som varit väntat utan pandemiavbräcket. Det visar månadens flygstatistik från Transport­styrelsen.

Totalt landade drygt 16 000 flyg i kommersiell trafik på svenska flygplatser förra månaden (privat- och skolflygplan, militärflygplan, räddningsflygningar och en del andra arbetsflygningar ej inräknade). Det är drygt 70 procent av vad som varit väntat utan pandeminedgången1, om de senaste årens sakta nedåtgående trafiktrend inom passagerarflyget hade stått sig.

På Växjö flygplats landade 122 kommersiella flyg i oktober, varav fem taxiflyg. Det kan jämföras med 75 landningar samma månad förra året. Oktober har historiskt varit en månad då Kronobergs­flygplatsen har relativt mycket trafik. I år var den dock bara tre femtedelar av det väntade för månaden1. Totalt reste omkring 12 400 passagerare till och från flygplatsen.

Ladda ner den här grafen som pngsvgepswebp

38 procent av landningarna på flygplatsen förra månaden utgjordes av utrikesflyg (46 flighter). Det är något större andel än under oktobermånaderna närmast före pandemin, då motsvarande siffra varit omkring 31 procent. Redan de senaste åren före pandemin minskade inrikestrafiken snabbare än utrikestrafiken, och en viss ökning av utrikestrafikens andel förklaras alltså av den bakomliggande trenden.

Mellan covidutbrottet i Sverige i mars 2020 och slutet av oktober 2022 landade totalt 1 515 flyg på Växjö flygplats. Det är omkring 2 000 färre än vad som varit väntat utan pandemi, om tidigare trender i passagerartrafiken hade stått sig. 1

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.