132 flyg landade på Ronneby flygplats under oktober

Blekinge län | Flygtrafik |
SAS-flygplan på marken
Bene Riobo, Wikimedia Commons (CC-BY-SA 4.0)

Det landade ungefär lika många flyg i Blekinge län som förra året i oktober. Därmed ser trafiken nu ut att ha planat ut på en lägre nivå än före covid 19-pandemin. Det visar månadens flygstatistik från Transport­styrelsen.

Totalt landade drygt 16 000 flyg i kommersiell trafik på svenska flygplatser förra månaden (privat- och skolflygplan, militärflygplan, räddningsflygningar och en del andra arbetsflygningar ej inräknade). Det är drygt 70 procent av vad som varit väntat utan pandeminedgången1, om de senaste årens sakta nedåtgående trafiktrend inom passagerarflyget hade stått sig.

På Ronneby flygplats landade 132 kommersiella flyg i oktober, varav två taxiflyg. Det kan jämföras med 134 landningar samma månad förra året. Oktober har historiskt varit en månad då Blekinge­flygplatsen har relativt mycket trafik. I år var den dock bara två tredjedelar av det väntade för månaden1. Totalt reste omkring 11 200 passagerare till och från flygplatsen.

Ladda ner den här grafen som pngsvgepswebp

All reguljär trafik på flygplatsen gick inrikes förra månaden. Utrikestrafiken har varit i stort sett obefintlig även oktobermånaderna närmast före pandemin.

Mellan covidutbrottet i Sverige i mars 2020 och slutet av oktober 2022 landade totalt 2 158 flyg på Kallinge. Det är omkring 1 000 färre än vad som varit väntat utan pandemi, om tidigare trender i passagerartrafiken hade stått sig. 1

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.