Fler oktober­flyg än i fjol i Västra Götaland

Västra Götalands län Flygtrafik
Person framför incheckningsdisk på flygplats
Erik Odiin, Unsplash

Det landade fler flyg i Västra Götalands län än förra året i oktober. Men trafiken är ändå lägre än vad som varit väntat utan pandemiavbräcket. Det visar månadens flygstatistik från Transport­styrelsen.

Totalt landade drygt 16 000 flyg i kommersiell trafik på svenska flygplatser förra månaden (privat- och skolflygplan, militärflygplan, räddningsflygningar och en del andra arbetsflygningar ej inräknade). Det är drygt 70 procent av vad som varit väntat utan pandeminedgången1, om de senaste årens sakta nedåtgående trafiktrend inom passagerarflyget hade stått sig.

I Västra Götaland landade 2 099 kommersiella flyg i oktober, varav elva taxiflyg. Det kan jämföras med 1 582 landningar samma månad förra året. Oktober har historiskt varit en månad då Västra Götalands­flygplatserna har relativt mycket trafik. I år var den dock bara två tredjedelar av det väntade för månaden1. Totalt reste omkring 438 800 passagerare till och från flygplatserna i länet.

Ladda ner den här grafen som pngsvgepswebp

Nästan all trafik i länet gick förra månaden till Göteborg-Landvetter flygplats, med 2 024 landningar i oktober. Det är fortfarande en bit under för-pandeminivån. Från och med april går åter reguljärflyg mellan Trollhättan-Vänersborgs flygplats och Bromma.

FlygplatsLandningar i oktoberSamma månad 2021Förväntat antal (ca)
Göteborg-Landvetter flygplats2 0241 5783 400
Trollhättan−Vänersborgs flygplats754100
”Förväntat antal” baseras på antal landningar under samma månader tidigare år, samt trend.

77 procent av landningarna på flygplatserna förra månaden utgjordes av utrikesflyg (1 610 flighter). Det är ungefär samma andel som under oktobermånaderna närmast före pandemin.

Mellan covidutbrottet i Sverige i mars 2020 och slutet av oktober 2022 landade totalt 37 561 flyg på Landvetter och Trollhättan−Vänersborgs flygplats. Det är omkring 23 000 färre än vad som varit väntat utan pandemi, om tidigare trender i passagerartrafiken hade stått sig. 1

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.