Fler oktober­flyg än i fjol i Jämtland

Jämtlands län Flygtrafik
Person framför incheckningsdisk på flygplats
Erik Odiin, Unsplash

Det landade fler flyg i Jämtlands län än förra året i oktober. Men trafiken är ändå lägre än vad som varit väntat utan pandemiavbräcket. Det visar månadens flygstatistik från Transport­styrelsen.

Totalt landade drygt 16 000 flyg i kommersiell trafik på svenska flygplatser förra månaden (privat- och skolflygplan, militärflygplan, räddningsflygningar och en del andra arbetsflygningar ej inräknade). Det är drygt 70 procent av vad som varit väntat utan pandeminedgången1, om de senaste årens sakta nedåtgående trafiktrend inom passagerarflyget hade stått sig.

I Jämtland landade 285 kommersiella flyg i oktober, varav tio taxiflyg. Det kan jämföras med 173 landningar samma månad förra året. Oktober har historiskt varit en månad då Jämtlands­flygplatserna har relativt mycket trafik. I år var den dock bara fyra femtedelar av det väntade för månaden1. Totalt reste omkring 21 500 passagerare till och från flygplatserna i länet.

Ladda ner den här grafen som pngsvgepswebp

På länets just nu mest trafikerade flygplats, Åre Östersunds flygplats landade i oktober 225 flyg. Det är fortfarande en bit under för-pandeminivån.

FlygplatsLandningar i oktoberSamma månad 2021Förväntat antal (ca)
Åre Östersunds flygplats225109300
Sveg Härjedalens flygplats606470
”Förväntat antal” baseras på antal landningar under samma månader tidigare år, samt trend.

I stort sett all reguljär trafik på flygplatserna gick inrikes förra månaden (med sex utrikeslandningar). Så har det sett ut även oktobermånaderna närmast före pandemin.

Mellan covidutbrottet i Sverige i mars 2020 och slutet av oktober 2022 landade totalt 5 291 flyg på Härjedalens flygplats och Östersunds flygplats. Det är omkring 2 000 färre än vad som varit väntat utan pandemi, om tidigare trender i passagerartrafiken hade stått sig. 1

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.