Knapptryckarna blev största småparti i riksdagsvalet i Rättvik

Rättviks kommun Val
Vallokal
Fialotta Bratt, Valmyndigheten

Knapptryckarna fick flest av Rättviksbornas röster, av småpartierna utanför riksdagen. I valdistriktet Vikarbyn röstade 0,7 procent på Knapptryckarna.

När rösträkningen nu är komplett får vi en bild av vilka partier som fick flest röster i kategorin ”övriga” i riksdagsvalet. I Rättviks kommun röstade sammanlagt 1,4 procent av väljarna på ett annat parti än de åtta riksdagspartierna.1

Knapptryckarna fick 0,4 procent av rösterna i kommunen, följt av Alternativ för Sverige (0,3 procent) och Medborgerlig Samling (0,1 procent).

PartiRösterRöstandel
Knapptryckarna290,38 %
Alternativ för Sverige250,33 %
Medborgerlig Samling110,14 %
Piratpartiet70,09 %
MoD70,09 %
Feministiskt initiativ60,08 %
Kristna Värdepartiet60,08 %

Knapptryckarna stod också för det högsta stödet i något enskilt valdistrikt: I Vikarbyn fick Knapptryckarna 0,7 procent. I hela kommunen fick Knapptryckarna 0,38 procent, och i riket 0,08 procent.

Två partier fick en halv procent eller mer av rösterna i något distrikt: Alternativ för Sverige och Knapptryckarna.

Bästa distrikt per parti
PartiDistriktResultat
KnapptryckarnaVikarbyn0,74 %
Alternativ för SverigeVikarbyn0,52 %

Det snabbast växande småpartiet i årets riksdagsval var Partiet Nyans, som samlade 0,4 procent av rösterna i riket. Rättvik var dock en av de 34 kommuner där partiet Nyans inte fick en enda röst i riksdagsvalet.

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.