AfS blev största småparti i riksdagsvalet i Vilhelmina

Vilhelmina kommun Val
Valsedlar
Fialotta Bratt, Valmyndigheten

Alternativ för Sverige fick flest av Vilhelminabornas röster, av småpartierna utanför riksdagen. I valdistriktet Nästansjö röstade 1,3 procent på Alternativ för Sverige.

När rösträkningen nu är komplett får vi en bild av vilka partier som fick flest röster i kategorin ”övriga” i riksdagsvalet. I Vilhelmina kommun röstade sammanlagt 1,7 procent av väljarna på ett annat parti än de åtta riksdagspartierna.1

Alternativ för Sverige fick 0,4 procent av rösterna i kommunen, följt av Piratpartiet (0,3 procent) och Kristna Värdepartiet (0,2 procent).

PartiRösterRöstandel
Alternativ för Sverige160,39 %
Piratpartiet110,27 %
Kristna Värdepartiet100,25 %
Knapptryckarna70,17 %
Landsbygdspartiet Oberoende60,15 %

Alternativ för Sverige stod också för det högsta stödet i något enskilt valdistrikt: I Nästansjö fick Alternativ för Sverige 1,3 procent. I hela kommunen fick Alternativ för Sverige 0,39 procent, och i riket 0,26 procent.

Fyra partier fick en halv procent eller mer av rösterna i något distrikt: Alternativ för Sverige, Kristna Värdepartiet, MoD och Piratpartiet.

Bästa distrikt per parti
PartiDistriktResultat
Alternativ för SverigeNästansjö1,29 %
Kristna VärdepartietLövliden1,04 %
PiratpartietDikanäs0,84 %
MoDSkansholm0,66 %

Det snabbast växande småpartiet i årets riksdagsval var Partiet Nyans, som samlade 0,4 procent av rösterna i riket. Vilhelmina var dock en av de 34 kommuner där partiet Nyans inte fick en enda röst i riksdagsvalet.

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.