AfS blev största småparti i riksdagsvalet i Jokkmokk

Jokkmokks kommun Val
Valsedlar
Fialotta Bratt, Valmyndigheten

Alternativ för Sverige fick flest av Jokkmokksbornas röster, av småpartierna utanför riksdagen. I valdistriktet Vuollerim röstade 1,2 procent på Alternativ för Sverige.

När rösträkningen nu är komplett får vi en bild av vilka partier som fick flest röster i kategorin ”övriga” i riksdagsvalet. I Jokkmokks kommun röstade sammanlagt 1,5 procent av väljarna på ett annat parti än de åtta riksdagspartierna.1

Alternativ för Sverige fick 0,5 procent av rösterna i kommunen, följt av Landsbygdspartiet Oberoende (0,3 procent) och Kristna Värdepartiet (0,2 procent).

PartiRösterRöstandel
Alternativ för Sverige140,46 %
Landsbygdspartiet Oberoende80,26 %
Kristna Värdepartiet70,23 %

Alternativ för Sverige stod också för det högsta stödet i något enskilt valdistrikt: I Vuollerim fick Alternativ för Sverige 1,2 procent. I hela kommunen fick Alternativ för Sverige 0,46 procent, och i riket 0,26 procent.

Två partier fick en halv procent eller mer av rösterna i något distrikt: Alternativ för Sverige och Feministiskt initiativ.

Bästa distrikt per parti
PartiDistriktResultat
Alternativ för SverigeVuollerim1,21 %
Feministiskt initiativVuollerim0,52 %

Det snabbast växande småpartiet i årets riksdagsval var Partiet Nyans, som samlade 0,4 procent av rösterna i riket. Jokkmokk var dock en av de 34 kommuner där partiet Nyans inte fick en enda röst i riksdagsvalet.

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.