Nyans blev största småparti i riksdagsvalet i Alvesta

Alvesta kommun Val
Vallokal
Fialotta Bratt, Valmyndigheten

Partiet Nyans fick flest av Alvestabornas röster, av småpartierna utanför riksdagen. I valdistriktet Alvesta V röstade 4,2 procent på Partiet Nyans.

När rösträkningen nu är komplett får vi en bild av vilka partier som fick flest röster i kategorin ”övriga” i riksdagsvalet. I Alvesta kommun röstade sammanlagt 2,0 procent av väljarna på ett annat parti än de åtta riksdagspartierna.1

Partiet Nyans fick 1,0 procent av rösterna i kommunen, följt av Alternativ för Sverige (0,3 procent).

PartiRösterRöstandel
Partiet Nyans1190,97 %
Alternativ för Sverige370,30 %
Medborgerlig Samling170,14 %
Knapptryckarna170,14 %
Landsbygdspartiet Oberoende90,07 %
Kristna Värdepartiet90,07 %
Piratpartiet80,07 %

Partiet Nyans stod också för det högsta stödet i något enskilt valdistrikt: I Alvesta V fick Partiet Nyans 4,2 procent. I hela kommunen fick Partiet Nyans 0,97 procent, och i riket 0,44 procent.

Årets val är det första där Nyans ställer upp, och på många platser där de har varit starka, har Socialdemokraterna i gengäld tappat röster. I Alvesta V, där Nyans var starkast i kommunen, tappade Socialdemokraterna 6,9 procentenheter, samtidigt som Nyans tog 4,2 procent av rösterna.

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.