Ovanligt mycket flygtrafik för månaden i Västmanland i augusti

Västmanlands län | Flygtrafik |
Två flygplan på en flygplats
Niklas Jonasson, Unsplash

Flygtrafiken på svenska flygplatser ökade, som vanligt, i augusti jämfört med juli. Det är en ökning som följer de vanliga säsongsvariationerna, men trafiken är fortsatt lägre än den var före pandemin. I Västmanlands län var dock trafiken högre än väntat. Det visar ny statistik från Transport­styrelsen.

Totalt landade drygt 15 000 flyg på svenska flygplatser förra månaden. Det är drygt 70 procent av vad som varit väntat utan pandeminedgången1, om de senaste årens sakta nedåtgående trafiktrend hade stått sig. I Västmanlands län var trafiken tämligen oförändrad jämfört med juli, men alltså hög i relation till trenden för samma månad de närmast föregående åren. I augusti landade 34 reguljär- eller charterflyg på Västerås flygplats, jämfört med 44 månaden innan, och därutöver 13 taxiflyg.

Totalt reste omkring 11 000 passagerare till och från flygplatsen.

Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

97 procent av landningarna på flygplatsen förra månaden utgjordes av utrikesflyg (33 flighter). Det är ungefär samma andel som under augustimånaderna närmast före pandemin.

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.