Fler flyg i Västerbotten i augusti

Västerbottens län | Flygtrafik |
Flygplan och kondensstrimmor mot blå himmel
Aviationstirling, Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Flygtrafiken på svenska flygplatser ökade, som vanligt, i augusti jämfört med juli. Det är en ökning som följer de vanliga säsongsvariationerna, men trafiken är fortsatt lägre än den var före pandemin. Även i Västerbottens län ökade trafiken jämfört med månaden innan. Det visar ny statistik från Transport­styrelsen.

Totalt landade drygt 15 000 flyg på svenska flygplatser förra månaden. Det är drygt 70 procent av vad som varit väntat utan pandeminedgången1, om de senaste årens sakta nedåtgående trafiktrend hade stått sig. Även i Västerbotten ökade trafiken: I augusti landade 768 reguljär- eller charterflyg i Västerbotten, jämfört med 590 månaden innan, och därutöver åtta taxiflyg.

Det är 59 procent fler flyg än under samma månad förra året, och Västerbottens­flygplatserna hör därmed till dem där trafiken ligger på, eller nära, samma nivå som före pandemin, de närmaste årens underliggande trend inräknat. Totalt reste omkring 77 800 passagerare till och från flygplatserna i länet.

Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

På länets just nu mest trafikerade flygplats, Umeå flygplats landade i augusti 439 flyg. Det är fortfarande en bit under för-pandeminivån.

FlygplatsLandningar i augustiSamma månad 2020Förväntat antal (ca)
Umeå flygplats439292600
Skellefteå flygplats14584200
Lycksele flygplats1015380
Vilhelmina flygplats532860
Hemavans flygplats302730
”Förväntat antal” baseras på antal landningar under samma månader tidigare år, samt trend.

I stort sett all reguljär trafik på flygplatserna gick inrikes förra månaden (med 35 utrikeslandningar). Så har det sett ut även augustimånaderna närmast före pandemin.

Mellan covidutbrottet i Sverige i mars 2020 och slutet av augusti 2022 landade totalt 13 744 flyg på Hemavans flygplats, Lycksele flygplats, Skellefteå flygplats, Umeå flygplats och Vilhelmina flygplats. Det är omkring 2 000 färre än vad som varit väntat utan pandemi, om tidigare trender i passagerartrafiken hade stått sig. 1

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.