Mest flyg­trafik sedan pandemi­utbrottet på Västerås flygplats i juli

Västmanlands län Flygtrafik
Utsikt över flygplansvinge
Natali Quijano, Unsplash

Det gick färre flyg till och från svenska flygplatser i juli än månaden innan. Även normalt sett är juli en månad med relativt lite flygtrafik, men nergången i år är större än den brukat vara de senaste åren före pandemin. I Västmanlands län låg dock trafiken på för månaden vanliga nivåer. Det visar ny statistik från Transport­styrelsen.

Totalt landade drygt 13 600 flyg på svenska flygplatser förra månaden, som präglades av strejken vid SAS. Det är omkring 70 procent av vad som varit väntat utan pandeminedgången, 1 om de senaste årens sakta nedåtgående trafiktrend hade stått sig. (I juni var trafiken, som jämförelse, 75 procent av den förväntade.) i Västmanlands län var trafiken tämligen oförändrad jämfört med juni. I juli landade 44 reguljär- eller charterflyg på Västerås flygplats, jämfört med 36 månaden innan, och därutöver nio taxiflyg.

Därmed blev juli månaden med mest trafik på Västmanlandsflygplatsen sedan pandemins utbrott. Totalt reste omkring 11 100 passagerare till och från flygplatsen.

Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

75 procent av landningarna på flygplatsen förra månaden utgjordes av utrikesflyg (33 flighter). Det är ungefär samma andel som under julimånaderna närmast före pandemin.

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.