2 029 flyg landade i Västra Götaland under juli

Västra Götalands län Flygtrafik
Person framför incheckningsdisk på flygplats
Erik Odiin, Unsplash

Det gick färre flyg till och från svenska flygplatser i juli än månaden innan. Även normalt sett är juli en månad med relativt lite flygtrafik, men nergången i år är större än den brukat vara de senaste åren före pandemin. Även i Västra Götalands län minskade trafiken jämfört med månaden innan. Det visar ny statistik från Transport­styrelsen.

Totalt landade drygt 13 600 flyg på svenska flygplatser förra månaden, som präglades av strejken vid SAS. Det är omkring 70 procent av vad som varit väntat utan pandeminedgången, 1 om de senaste årens sakta nedåtgående trafiktrend hade stått sig. (I juni var trafiken, som jämförelse, 75 procent av den förväntade.) Även i Västra Götaland minskade trafiken: I juli landade 2 029 reguljär- eller charterflyg i Västra Götaland, jämfört med 2 198 månaden innan, och därutöver 22 taxiflyg.

Det är 62 procent fler flyg än under samma månad förra året, men fortfarande färre än före pandemin. Totalt reste omkring 499 900 passagerare till och från flygplatserna i länet.

Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

Nästan all reguljärtrafik i länet gick förra månaden till Göteborg-Landvetter flygplats, med 2 003 landningar i juli. Det är fortfarande en bit under för-pandeminivån. Från och med april går åter reguljärflyg mellan Trollhättan-Vänersborgs flygplats och Bromma.

FlygplatsLandningar i juliSamma månad 2020Förväntat antal utan pandemi (ca)
Göteborg-Landvetter flygplats2 0031 2533 200
Trollhättan−Vänersborgs flygplats26020
”Förväntat antal utan pandemi” baseras på antal landningar under samma månader tidigare år, samt trend.

84 procent av landningarna på flygplatserna förra månaden utgjordes av utrikesflyg (1 710 flighter). Det är ungefär samma andel som under julimånaderna närmast före pandemin.

Mellan covidutbrottet i Sverige i mars 2020 och slutet av juli 2022 landade totalt 30 430 flyg på Landvetter och Trollhättan−Vänersborgs flygplats. Det är omkring 20 000 färre än vad som varit väntat utan pandemi, om tidigare trender i passagerartrafiken hade stått sig.

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.