881 flyg landade i Skåne under juli

Skåne län Flygtrafik
Två flygplan på en flygplats
Niklas Jonasson, Unsplash

Det gick färre flyg till och från svenska flygplatser i juli än månaden innan. Även normalt sett är juli en månad med relativt lite flygtrafik, men nergången i år är större än den brukat vara de senaste åren före pandemin. Även i Skåne län minskade trafiken jämfört med månaden innan. Det visar ny statistik från Transport­styrelsen.

Totalt landade drygt 13 600 flyg på svenska flygplatser förra månaden, som präglades av strejken vid SAS. Det är omkring 70 procent av vad som varit väntat utan pandeminedgången, 1 om de senaste årens sakta nedåtgående trafiktrend hade stått sig. (I juni var trafiken, som jämförelse, 75 procent av den förväntade.) Även i Skåne minskade trafiken: I juli landade 881 reguljär- eller charterflyg i Skåne, jämfört med 1 018 månaden innan, och därutöver 80 taxiflyg.

Det är 14 procent fler flyg än under samma månad förra året, men fortfarande färre än före pandemin. Totalt reste omkring 139 400 passagerare till och från flygplatserna i länet.

Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

På länets just nu mest trafikerade flygplats, Malmö flygplats landade i juli 712 flyg. Det är fortfarande en bit under för-pandeminivån.

FlygplatsLandningar i juliSamma månad 2020Förväntat antal utan pandemi (ca)
Malmö flygplats712611900
Ängelholm−Helsingborg flygplats162161200
Kristianstads flygplats7020
”Förväntat antal utan pandemi” baseras på antal landningar under samma månader tidigare år, samt trend.

49 procent av landningarna på flygplatserna förra månaden utgjordes av utrikesflyg (434 flighter). Det är ungefär samma andel som under julimånaderna närmast före pandemin.

Mellan covidutbrottet i Sverige i mars 2020 och slutet av juli 2022 landade totalt 18 991 flyg på Everöd, Sturup och Ängelholm−Helsingborg flygplats. Det är omkring 4 000 färre än vad som varit väntat utan pandemi, om tidigare trender i passagerartrafiken hade stått sig.

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.