Så utvecklades flygandet på Skavsta

Södermanlands län | Flygtrafik |
Utsikt över flygplansvinge
Natali Quijano, Unsplash

Flygtrafiken i Sverige minskade något i juni, jämfört med månaden innan, drivet av färre inrikesflighter. Det är i linje med det vanliga säsongsmönstret – inrikestrafiken brukar vara som lägst under sommaren. I Södermanlands län var dock trafiken ganska oförändrad. Det visar ny statistik från Transport­styrelsen.

Totalt landade drygt 15 000 flyg på svenska flygplatser förra månaden. Därmed är flygandet nu uppe på omkring 75 procent av vad som varit väntat utan pandeminedgången, om de senaste årens sakta nedåtgående trafiktrend hade stått sig. i Södermanlands län var trafiken tämligen oförändrad jämfört med maj. I juni landade 192 reguljär- eller charterflyg på Skavsta, jämfört med 194 månaden innan, och därutöver sex taxiflyg.

Juni är normalt en månad då Sörmlands­flygplatsen har relativt mycket trafik. I år var den dock bara en fjärdedel av det väntade för månaden. Totalt reste omkring 52 900 passagerare till och från flygplatsen.

Flygstoppet efter Rysslands invasion av Ukraina har inte haft någon synbar effekt på siffrorna. I fjolårets destinationsstatistik från landets statligt ägda flygplatser stod Ryssland för mindre än en halv procent av utrikesresorna. Inte heller SAS-strejken syns ännu i siffrorna; den inleddes först i början av juli.

Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

All, eller nästan all, trafik på flygplatsen gick utrikes förra månaden. Inrikestrafiken har varit i stort sett obefintlig även junimånaderna närmast före pandemin.

Mellan covidutbrottet i Sverige i mars 2020 och slutet av juni 2022 landade totalt 4 784 flyg på Skavsta. Det är omkring 5 000 färre än vad som varit väntat utan pandemi, om tidigare trender i passagerartrafiken hade stått sig.1

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.