692 flyg landade i Norrbotten under juni

Norrbottens län | Flygtrafik |
Flygplan från Vueling på rullbana
Anna Zvereva, Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

Flygtrafiken i Sverige minskade något i juni, jämfört med månaden innan, drivet av färre inrikesflighter. Det är i linje med det vanliga säsongsmönstret – inrikestrafiken brukar vara som lägst under sommaren. Även i Norrbottens län minskade trafiken jämfört med månaden innan. Det visar ny statistik från Transport­styrelsen.

Totalt landade drygt 15 000 flyg på svenska flygplatser förra månaden. Därmed är flygandet nu uppe på omkring 75 procent av vad som varit väntat utan pandeminedgången, om de senaste årens sakta nedåtgående trafiktrend hade stått sig. i Norrbotten minskade trafiken: I juni landade 692 reguljär- eller charterflyg i Norrbotten, jämfört med 790 månaden innan, och därutöver 18 taxiflyg.

Det är 63 procent fler flyg än under samma månad förra året, och Norrbottens­flygplatserna hör därmed till dem där trafiken ligger på, eller nära, samma nivå som före pandemin. Totalt reste omkring 105 000 passagerare till och från flygplatserna i länet.

Flygstoppet efter Rysslands invasion av Ukraina har inte haft någon synbar effekt på siffrorna. I fjolårets destinationsstatistik från landets statligt ägda flygplatser stod Ryssland för mindre än en halv procent av utrikesresorna. Inte heller SAS-strejken syns ännu i siffrorna; den inleddes först i början av juli.

Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

På länets just nu mest trafikerade flygplats, Luleå−Kallax flygplats landade i juni 399 flyg. Det är något under för-pandeminivån. På de mindre flygplatserna är trafiken nu tillbaka på tidigare års nivåer.

FlygplatsLandningar i juniSamma månad 2020Förväntat antal utan pandemi (ca)
Luleå−Kallax flygplats399218400
Arvidsjaurs flygplats854020
Kiruna flygplats835680
Gällivare flygplats826410
Pajala flygplats434640
”Förväntat antal utan pandemi” baseras på antal landningar under samma månader tidigare år, samt trend.

I stort sett all reguljär trafik på flygplatserna gick inrikes förra månaden (med 20 utrikeslandningar). Så har det sett ut även junimånaderna närmast före pandemin.

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.