Relativt oförändrad andel biståndstagare i Östergötland i maj

Östergötlands län | Ekonomiskt bistånd |

Andelen vuxna med ekonomiskt bistånd i Östergötlands län låg i stort sett stilla i maj, och är nu 1,7 procent, enligt den senaste, preliminära statistiken från Socialstyrelsen.

Totalt fick 7 784 personer i Östergötlands län ekonomiskt bistånd stöd under maj, vilket alltså motsvarar 1,7 procent av den vuxna befolkningen. Det är ungefär lika stor andel som föregående månad. Sedan samma månad förra året innebär det en minskning med 0,1 procentenheter.

Grafen bygger på kommunernas egenrapporterade uppgifter. Kraftiga avvikelser kan bero på felrapportering.
När uppgifter saknas från en kommun, har den skattats baserat på tidigare data, för underlag till länssiffran samma månad.
Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

I riket som helhet minskade andelen mottagare av ekonomiskt bistånd i den vuxna befolkningen, med 0,1 procentenheter, till 1,2 procent. Det kan jämföras med 1,4 procent samma månad förra året.

Jämfört med andra län är andelen biståndstagare i Östergötland hög, näst högst bland alla län. Landets allra högsta nivåer finns i Filipstad, med 3,5 procent, och de lägsta i Olofström, Solna och Vellinge, med 0,2 procent.

Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

Bland kommunerna i Östergötland ökade andelen mottagare av ekonomiskt bistånd förra månaden i två (Valdemarsvik och Åtvidaberg), och minskade i åtta. Finspång och Norrköping har högst andel biståndstagare i länet, Valdemarsvik har lägst.

KommunAndelFörändring (1 mån)
Boxholm1,6 %−0,1
Finspång1,7 %−0,1
Kinda1,3 %−0,1
Linköping
Mjölby0,9 %−0,1
Motala1,4 %0,0
Norrköping1,7 %−0,1
Söderköping1,1 %−0,1
Vadstena1,2 %0,0
Valdemarsvik0,6 %+0,1
Ydre1,0 %−0,2
Åtvidaberg1,0 %+0,1
Ödeshög0,7 %−0,1

Av biståndstagarna i Östergötlands län var förra månaden 3 915 kvinnor och 3 869 män.

Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.