712 flyg landade i Norrbotten under april

Norrbottens län | Flygtrafik |
flygplan i luften
Bene Riobo, Wikimedia Commons (CC-BY-SA 4.0)

I april ökade flygtrafiken på svenska flygplatser, jämfört med månaden innan, för andra månaden i rad. Både antalet avgångar och antalet passagerare ökade, och ökningen var större än vad som förklaras av säsongseffekter. Det visar ny statistik från Transport­styrelsen.

Totalt landade knappt 14 000 flyg på svenska flygplatser förra månaden. Det är omkring två tredjedelar av vad som varit väntat utan pandemi, men alltså en ökning jämfört med månaden innan. I Norrbottens län ser vi i stället en liten minskning. I april landade 712 reguljär- eller charterflyg i Norrbotten, jämfört med 750 månaden innan, och därutöver elva taxiflyg.

Det är 77 procent fler flyg än under samma månad förra året, men fortfarande färre än före pandemin. Totalt reste omkring 95 600 passagerare till och från flygplatserna i länet.

Flygstoppet efter Rysslands invasion av Ukraina har inte haft någon synbar effekt på siffrorna. I fjolårets destinationsstatistik från landets statligt ägda flygplatser stod Ryssland för mindre än en halv procent av utrikesresorna.

Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

På länets just nu mest trafikerade flygplats, Luleå−Kallax flygplats landade i april 407 flyg. Det är fortfarande en bit under för-pandeminivån. På de mindre flygplatserna är trafiken nu tillbaka på tidigare års nivåer.

FlygplatsLandningar i aprilSamma månad 2020Förväntat antal utan pandemi (ca)
Luleå−Kallax flygplats407178500
Kiruna flygplats9571100
Arvidsjaurs flygplats904760
Gällivare flygplats796450
Pajala flygplats414340
”Förväntat antal utan pandemi” baseras på antal landningar under samma månader tidigare år, samt trend.

I stort sett all reguljär trafik på flygplatserna gick inrikes förra månaden (med tio utrikeslandningar). Så har det sett ut även aprilmånaderna närmast före pandemin.

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.