113 flyg landade på Ronneby flygplats under april

Blekinge län | Flygtrafik |
Person framför incheckningsdisk på flygplats
Erik Odiin, Unsplash

I april ökade flygtrafiken på svenska flygplatser, jämfört med månaden innan, för andra månaden i rad. Både antalet avgångar och antalet passagerare ökade, och ökningen var större än vad som förklaras av säsongseffekter. Det visar ny statistik från Transport­styrelsen.

Totalt landade knappt 14 000 flyg på svenska flygplatser förra månaden. Det är omkring två tredjedelar av vad som varit väntat utan pandemi, men alltså en ökning jämfört med månaden innan. Även i Blekinge län ökade flygtrafiken. I april landade 113 reguljär- eller charterflyg på Ronneby flygplats, jämfört med 97 månaden innan, och därutöver två taxiflyg.

Det är fyra gånger så många som under samma månad förra året, men fortfarande färre än före pandemin. Totalt reste omkring 9 200 passagerare till och från flygplatsen.

Flygstoppet efter Rysslands invasion av Ukraina har inte haft någon synbar effekt på siffrorna. I fjolårets destinationsstatistik från landets statligt ägda flygplatser stod Ryssland för mindre än en halv procent av utrikesresorna.

Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

I stort sett all reguljär trafik på flygplatsen gick inrikes förra månaden (med två utrikeslandningar). Så har det sett ut även aprilmånaderna närmast före pandemin.

Mellan covidutbrottet i Sverige i mars 2020 och slutet av april 2022 landade totalt 1 457 flyg på Kallinge. Det är omkring 1 000 färre än vad som varit väntat utan pandemi, om tidigare trender i passagerartrafiken hade stått sig.1

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.