Fler flyg på Ronneby flygplats i mars

Blekinge län | Flygtrafik |
Flygplan och kondensstrimmor mot blå himmel
Aviationstirling, Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

I mars ökade flygtrafiken på svenska flygplatser igen, jämfört med månaden innan. Ökningen är delvis en säsongseffekt – normalt sker fler flygningar i mars än i februari – men i vissa delar av landet är ökningen större än så. Det visar ny statistik från Transport­styrelsen.

Totalt landade omkring 11 500 flyg på svenska flygplatser förra månaden. Det är omkring hälften av vad som varit väntat utan pandemi, men alltså en ökning jämfört med månaden innan. Även i Blekinge län ökade flygtrafiken. I mars landade 97 reguljär- eller charterflyg på Ronneby flygplats, jämfört med 71 månaden innan, och därutöver ett taxiflyg.

Det är tre gånger så många som under samma månad förra året, men fortfarande färre än före pandemin. Totalt reste omkring 8 500 passagerare till och från flygplatsen.

Flygstoppet efter Rysslands invasion av Ukraina har inte haft någon synbar effekt på siffrorna. I fjolårets destinationsstatistik från landets statligt ägda flygplatser stod Ryssland för mindre än en halv procent av utrikesresorna.

Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

I stort sett all reguljär trafik på flygplatsen gick inrikes förra månaden (med två utrikeslandningar). Så har det sett ut även marsmånaderna närmast före pandemin.

Mellan covidutbrottet i Sverige i mars 2020 och slutet av mars 2022 landade totalt 1 343 flyg på Kallinge. Det är omkring 900 färre än vad som varit väntat utan pandemi, om tidigare trender i passagerartrafiken hade stått sig.1

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.