Fler flyg i Västernorrland i mars

Västernorrlands län | Flygtrafik |
Flygplan i luften
Philip Myrtorp, Unsplash

I mars ökade flygtrafiken på svenska flygplatser igen, jämfört med månaden innan. Ökningen är delvis en säsongseffekt – normalt sker fler flygningar i mars än i februari – men i vissa delar av landet är ökningen större än så. Det visar ny statistik från Transport­styrelsen.

Totalt landade omkring 11 500 flyg på svenska flygplatser förra månaden. Det är omkring hälften av vad som varit väntat utan pandemi, men alltså en ökning jämfört med månaden innan. Även i Västernorrlands län ökade flygtrafiken. I mars landade 120 reguljär- eller charterflyg i Västernorrland, jämfört med 64 månaden innan, och därutöver åtta taxiflyg.

Mars är normalt en månad då Västernorrlands­flygplatserna har relativt mycket trafik. I år var den dock bara en fjärdedel av det väntade för månaden. Totalt reste omkring 2 700 passagerare till och från flygplatserna i länet.

Flygstoppet efter Rysslands invasion av Ukraina har inte haft någon synbar effekt på siffrorna. I fjolårets destinationsstatistik från landets statligt ägda flygplatser stod Ryssland för mindre än en halv procent av utrikesresorna.

Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

På länets just nu mest trafikerade flygplats, Kramfors−Sollefteå flygplats landade i mars 68 flyg. På Örnsköldsviks flygplats upphörde reguljärtrafiken i månadsskiftet januari/februari, då flygbolaget Air Leap Aviation ställde in sin verksamhet där och begärde rekonstruktion.

FlygplatsLandningar i marsSamma månad 2020Förväntat antal utan pandemi (ca)
Kramfors−Sollefteå flygplats682540
Sundsvall−Timrå flygplats5049300
Örnsköldsviks flygplats226100
”Förväntat antal utan pandemi” baseras på antal landningar under samma månader tidigare år, samt trend.

I stort sett all reguljär trafik på flygplatserna gick inrikes förra månaden (med två utrikeslandningar). Så har det sett ut även marsmånaderna närmast före pandemin.

Mellan covidutbrottet i Sverige i mars 2020 och slutet av mars 2022 landade totalt 2 404 flyg på Kramfors−Sollefteå flygplats, Midlanda och Örnsköldsviks flygplats. Det är omkring 3 000 färre än vad som varit väntat utan pandemi, om tidigare trender i passagerartrafiken hade stått sig.1

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.